ÅTERHÄMTNINGSBLOGGEN

Hälsobloggarna blir en form av pro-ana

Kategori: Allmänt

De kända svenska tränings/hälsobloggerskorna får väldigt mycket läsarfrågor. Frågorna kretsar inte helt osökt kring träning och kosthållning och är inte sällan fokuserade på viktnedgång. Om en tar en tar en snabb titt i kommentararsfältet så framgår det att de flesta av läsarna är (mycket) unga tjejer.
 
Läste en av de mest kända bloggarna häromdagen. Den består till stor del av träningstips och bilder på den mycket smala bloggerskan iklädd träningskläder. Förutom detta så innehåller bloggen mycket kostråd och bilder på "ren" mat", "rätt" mat...
 
Jag blir ledsen av denna och liknande bloggar. Inte på grund av att bloggerskan är smal eller för att hon tränar mycket, utan för att hennes säkert välvilliga tips med stor sannolikhet riskerar att stjälpa mer än att hjälpa. Att rekommendera en glutenfri kosthållning för att främja viktnedgång känns tveksamt... Att glatt svara en annan läsare att det går jättebra att träna cardio + styrka både på morgonen och kvällen (utan att ställa några följdfrågor om varför läsaren upplever att hon överhuvudtaget behöver sammanlagt 3 h träning per dag) känns både väldigt tveksamt och väldigt oproffsigt. 
 
Att laborera med kosten och att utesluta saker utan egentlig anledning, att lita blint på tränings- och kostråd baserade på trender och personliga åsikter är i mina ögon dömt att misslyckas. Men som ung person idag är det inte lätt att vara källkritisk. Och hälsohetsen är otroligt utbredd - inkörsportarna till ätstörningar så många fler än tidigare. Tyvärr tror jag att många av de här "hälsobloggarna" fungerar mer som pro-ana än något hälsofrämjande.  
 
Sorgligt.
 
 
 

KOMMENTARER:

 • Lorena säger:
  2014-11-17 | 22:40:48

  De flesta är väldigt unga och kanske inte så kritiska själva heller till vad de lever och förespråkar, så klandrar inte personerna som skriver bloggarna, men samhället de är ett resultat utav.

  Svar: Så är det verkligen. Menar inte att anklaga, vill bara problematisera. De når ju ut till så otroligt många.
  Johanna

 • Liselotte säger:
  2014-11-18 | 15:21:03
  Bloggadress: http://liselotte.livskick.nu

  Jag och min Frisk- och Fri-kollega diskuterade exakt detta igår: hur bloggarna har tolkningsföreträdet, att deras ord blir lag.

  Häromdagen svarade en ung, barnlös bloggerska som är rätt stor bland ätstörningsdrabbade (eftersom hon själv är sjuk) på en fråga från en nybliven mamma som i princip handlade om att "när man har ett barn borde ju det vara viktigare än hur man ser ut"... (För en ätstörning handlar ju enbart om utseende...?)

  För att inte tala om alla f.d. anorektiker som beskriver hur de blivit "friska" genom att börja träna och bygga muskler ("Strong is the new skinny") och därmed tipsar andra drabbade om att gå till gymmet...

  Väldigt sorgligt.
  (Och väldigt frustrerande för oss som försöker jobba mot dessa problem)

  Svar: Det är verkligen frustrerande att föra den här kampen (för så ser jag det, som en kamp). Det är stundtals lite väl mycket motvind tycker jag. MEN är så tacksam för dig, Johanna, Livskick och andra som jobbar på liknande sätt. Vi finns! <3
  Johanna

 • Johanna säger:
  2014-11-20 | 14:09:20
  Bloggadress: http://johanna.livskick.nu

  TACK vilket bra inlägg!!!

  Svar: Tack själv :-)
  Johanna

Kommentera inlägget här: