ÅTERHÄMTNINGSBLOGGEN

Om hälsa på riktigt

Kategori: Allmänt, Personligt

Begreppet hälsa tycks idag mest vara kopplat till kost och träning, ofta relaterat till dieter och viktnedgång. I samband med att det talas om denna typ av "hälsa" så fullkomligt osar det av prestige, prestationsångest och dåligt samvete.
 
För mig handlar hälsa om helt andra saker. Hälsa för mig kan till exempel vara att ha folk i sin omgivning som bryr sig om en och att ha människor att bry sig om. Att trivas med sitt jobb. Att kunna njuta. Att kunna släppa på kraven. Att känna att kroppen samarbetar. Att sova bra. Att få tillräckligt med återhämtning och näring. Att få skratta hjärtligt. Att kunna gråta ut. Att känna livslust.
 
Nyckelord i min syn på en god hälsa är:
 
Balans 
Harmoni 
Kärlek 
Vänskap 
Meningsfullhet 
 
 
Vad innebär hälsa för dig?
 

KOMMENTARER:

 • Karin säger:
  2015-01-12 | 15:19:02
  Bloggadress: http://biboon.blogg.se

  Ja, tummen upp, balans är ett nyckelord jag verkligen håller med om!

  Åh, jag känner att jag har massor av tankar om vad god hälsa egentligen är! :)

  Superhälsa kanske kan vara att känna sig glad, pigg, stark, trygg och inte ha ont någonstans. Men jag tycker absolut att det går att ha riktigt god hälsa även vid sjukdom, när en är trött och kanske till och vid sorg och så vidare. Balans liksom.

  Det är jättetråkigt att hälsa är så förknippat med vikt, och verkligen vikt som i kilogram. Jag brukar undvika kvällstidnigar och sånt, men såhär efter nyår svämmer det över med reklam överallt om att starta ett nytt hälsosamt liv - genom att tappa vikt. Trist.

  Den goda hälsan börjar nog ändå med en god psykisk hälsa. Att tycka om sig själv, att uppskatta det en har, att våga göra sina egna val och så vidare.

  Ett till nyckelord: mys! :)

  Svar: Du har verkligen intressanta och bra tankar kring vad hälsa är! Hur kunde jag glömma mys?! Det är ju kanske det mest hälsosamma av allt! :-) ;-)
  Johanna

 • Karin säger:
  2015-01-12 | 15:30:38
  Bloggadress: http://biboon.blogg.se

  Oj, jag glömde läsa igenom vad jag skrev. Min poäng med det om vikthetsen kring ett nytt år var att även jag tycker det är tufft att värja sig emot alla magrutor jag ser överallt. Det är skitsvårt att inte låta sig påverkas när normen säger "nu ska du inte bara svälta sig mager, du måste träna dina muskler stora samtidigt!". Puh.

  Tur att min favoritträning är yoga, den icke prestationsbaserade träningsformen som genom ren kärlek leder till en superkropp i form av en stark, mjuk och lycklig kropp som älskas av sin ägare! :)

  Svar: Jag är långt ifrån immun mot hälsohetsen, det händer att jag blir osäker och ångestfylld av all denna propaganda. Då gäller det att ta några djupa andetag och lyssna till den delen av en som är klok ;-) Men usch, det är svårt att värja sig för hälsohetsen är ju verkligen överallt numer. Väldigt tragiskt, tycker jag. Och hemskt att så mycket av rent felaktiga påståenden om sk hälsa sväljs med hull och hår. Som jag har sagt tidigare: det behövs en motståndsrörelse som lyfter fram vad hälsa egentligen är. Tack för att du hjälper till!
  Johanna

 • Lorena säger:
  2015-01-12 | 21:40:10

  Säger som Marx, att kunna älska och arbeta :) Och då menar jag arbeta i någon marxistisk mening. Dvs att bidra till den gemensamma nyttan av var och en efter förmåga åt var och en efter behov, inte som i nån robotmässig prestationstävling.

  Älska är ju mer svårdefinierat, det måste en nog känna efter själv vad det känns som. Men bra fint är det!

  Svar: Fint svar :-)
  Johanna

Kommentera inlägget här: