ÅTERHÄMTNINGSBLOGGEN

6 tips för att hantera vardagsstressen

Kategori: Allmänt, Hälsa och ohälsa, Återhämtning

De flesta är nu åter i vardagen efter en eventuell sommarledighet. Kanske känns det lite skönt att vara tillbaka i de vanliga rutinerna, men för många gör den välbekanta vardagsstressen comeback och försämrar tillvaron. Det finns dock sätt att försöka hantera stressen; varför inte ge dig själv ett par minuter att prova något eller några av dessa tips: 

1. Tillämpa acceptans
Fundera över vad du kan kontrollera i situationen som orsakar stress och vad du faktiskt inte kan göra något åt. Om du till exempel sitter fast i trafiken kan du inte kontrollera det faktum att du kommer att bli sen, men du kan se till att personen du skall möta vet om att du blir sen. Fokusera på vad du kan kontrollera för att göra förändringar och acceptera det du inte kan styra.

2. Andas
Den enklaste och snabbaste meditationen är att lägga en liten stund på att uppmärksamma din andning. Vid stress, oro eller ångest går det ofta att bli lugnare bara genom att stanna upp och fokusera på dina andetag. Om du tycker att det känns bra kan du också lägga till ett mentalt ”mantra” som exempelvis: ”andas in kraft, andas ut oro” (eller liknande) på in- och utandning.

3. Byt perspektiv
Ta en paus från det du håller på med och titta ut genom fönstret. Eller ännu bättre, gå ut och titta på molnen. Att byta visuellt perspektiv kan hjälpa dig att ”ladda om” rent mentalt. Använder du fler sinnen så blir det ännu bättre; lägg märke till vad du hör och hur det luktar. Känn luften på din hud. Om du dricker eller äter notera smak, struktur och temperatur. Mindfulness i all enkelhet, helt utan krav.

Mindfulness-övning 3-3-3

4. Skratta
Skratt leder till utsöndrande av endorfiner, ”må bra” hormoner. Dessa hormoner hjälper till att minska stress och kan till och med minska smärta. Så, ta gärna en paus för att titta på det där roliga youtube-klippet, prata en stund med den humoristiska kollegan, eller något annat som får dig att skratta – det hjälper dig att må bättre.

5. Skriv av dig
Ta en stund till att skriva ner allt du kommer att tänka på. Skriv så fort du kan och låt ditt skrivande vara rörigt. Låt tankarna flöda. Ställ en timer och skriv utan värderingar. Att skriva av sig kan vara ett utmärkt sätt att bli av med stress och negativ energi!

6. Lyssna på musik
Om du känner dig stressad kan du prova att lyssna på lite lugnande musik. Studier har visat att avslappnande klassisk musik har positiv effekt på hjärnan och kroppen genom att sänka blodtrycket och minska kortisolnivåerna.

Bild: pixabay.com
Kommentera inlägget här: