ÅTERHÄMTNINGSBLOGGEN

9 myter om ätstörningar

Kategori: Allmänt, Hälsa och ohälsa, Kropp, ideal och ätande

Ätstörningar är ett ämne där myter och missuppfattningar frodas. Detta står i vägen för personer som är drabbade och kan göra att de får ett sämre bemötande och bristfällig vård. Här följer några av de vanligaste myterna om ätstörningar - samt fakta om hur det egentligen ligger till. Hjälp till att slå hål på myterna, dela gärna! 

Myt 1: ”En person som inte är smal kan inte ha en ätstörning"

Fakta: Ätstörningar handlar inte bara om låg kroppsvikt, även om media envisas med att framställa det så. Det finns ett flertal ätstörningsdiagnoser där undervikt inte ens är ett diagnoskriterium. 

Myt 2: "Ätstörningar beror alltid på bantning och utseendefixering"

Fakta: Dagens kroppsideal gör verkligen inget positivt för de med en känslighet för att drabbas av en ätstörning och det är mycket vanligt att en ätstörning börjar just med bantning. Dock kan en ätstörning även sättas igång i samband med en ofrivillig viktnedgång som leder till ett slags ”svältberoende” hos vissa. Ätstörningar kan också vara rena självskadebeteenden som inte alls har något att göra med utseendehets.

Myt 3: "Bulimi är lindrigare än anorexia nervosa"

Fakta: Anorexia nervosa är en svår sjukdom med stor dödlighet, men ätstörningar kan vara allvarliga - ja, livshotande - oavsett diagnos.

Myt 4: ”Man kan se om någon har en ätstörning”

Fakta: En person med långt gången anorexia nervosa är ofta svår att missa, likaså finns det personer vars beteende med hetsätning/kräkning till slut ger karakteristiska skador på tänderna. MEN, långt ifrån alla ätstörningar går att se. Glöm aldrig att ätstörningar i grund och botten är psykisk ohälsa, det vill säga sådant som inte behöver synas utanpå.

Myt 5: ”Anorektiker äter ingenting”

Fakta: Myten att personer med anorexia nervosa (eller andra liknande ätstörningar) skulle leva på luft och vatten är högst falsk och mycket problematisk. ”Jaha, så du kan äta en hamburgare, jamen då är du ju frisk!” typ, så är det inte... En person med anorexia nervosa äter kort och gott restriktivt så pass att kroppen hamnar i svält, det innebär alltså inte nödvändigtvis att den drabbade inte äter något alls.

Myt 6: ”Ätstörningar är något som bara tonåriga tjejer har"

Fakta: Även om ätstörningar är vanligast hos yngre kvinnor så finns ätstörningar även hos både män och kvinnor i alla åldrar.

Myt 7: "Det går över med tiden"

Fakta: En obehandlad ätstörning går tyvärr inte alls så säkert över av sig själv. Misstänker du att du är drabbad av en ätstörning bör du söka hjälp.

Myt 8: ”Hen äter ju godis så hen kan inte ha en ätstörning"

Fakta: Vad som är "farlig mat" för någon med en ätstörning kan variera väldigt mycket. För vissa är det exempelvis ångestfritt att äta godis men nästintill otänkbart att äta varm mat - eller tvärtom. Och du ser ju heller inte hur en person äter 24 h om dygnet eller hur? Och alla ätstörningar handlar dessutom inte om självsvält. Så vad en person äter när någon annan tittar på betyder inte så mycket.

Myt 9: "Det går inte att bli frisk från en ätstörning"

Fakta: Det går att bli frisk och fri från en ätstörning! På KÄTS - kunskapscentrum för ätstörningar och Frisk & Fri - Riksföreningen mot ätstörningar hittar du mer information om hur du går till väga för att få hjälp för din (eller din anhörigas) ätstörning.

Bild från: pixabay.com (redigerad)

Hjälp till att slå hål på myter om ätstörningar, dela gärna!

KOMMENTARER:

  • Happy säger:
    2018-08-18 | 18:10:53
    Bloggadress: http://veganisundsvall.blogg.se/

    Bra att du tar upp detta!

    Svar: Tack för att du läser! ❤️
    Johanna Ahlsten

  • Anonym säger:
    2018-08-23 | 12:03:38
    Bloggadress: http://https://nouw.com/dientedeleon

    Bra, viktigt och välskrivet inlägg!

    Svar: Tack! ❤️
    Johanna Ahlsten

  • Sophie säger:
    2019-02-24 | 17:01:21
    Bloggadress: http://nouw.com/heltfrisk

    Åh, vilket bra inlägg! Håller 100% med dig!

    Svar: Tack snälla! ❤️
    Johanna Ahlsten

Kommentera inlägget här: