ÅTERHÄMTNINGSBLOGGEN

Okunskapen kan bli livsfarlig

Kategori: Allmänt, Hälsa och ohälsa, Kropp, ideal och ätande

Ofta får jag höra från ätstörningsdrabbade om hur de blivit oprofessionellt behandlade när de sökt vård för sin ätstörning. Jag har fått ta del av så många vittnesmål om bristande kunskap och bemötande att jag numer inte ens blir chockad, däremot växer min övertygelse om att något måste göras: Nu. 

Jag vill betona att jag inte är ute efter att hänga ut någon och att jag förstår att det, i synnerhet på enheter som faktiskt är specialiserade på ätstörningar, finns många kompetenta och uppdaterade vårdgivare som gör ett fantastiskt arbete. 

Samtidigt är det tydligt att det finns stort utrymme för förbättringar på många ställen. Det här är verkliga exempel på vad patienter som sökt vård eller behandlats för ätstörningar fått höra:

⁃ ”Du kan inte bli frisk”
⁃ ”Du har ingen ätstörning” (nej inte anorexia eller bulimia nervosa kanske men det finns ju för bövelen fler diagnoser!)
⁃ ”Du har nog bara dålig kondition. Prova att börja jogga” (sagt till person med andfåddhet och hjärtklappning relaterat till bulimi och hypokalemi)
⁃ ”Men sånt äter väl inte du?!” (skammande mening och dumt att anta att någon med en ätstörning inte kan äta en hamburgare t ex)

Och okunskapen stannar inte vid kommentarer. Vad sägs till exempel om den inneliggande patienten som (under vårdtiden) inte åt på 14 dagar: Ingen reagerade för hen var ju inte underviktig (detta dokumenterades dessutom flitigt av överläkaren och skickades till Förvaltningsrätten; som att allt var lugnt?) Den långa svältperioden slutade med att patienten började spy galla, fick kramper, blev medvetslös och hamnade på IVA. Hen överlevde, men med en hårsmån. Att det fick gå så långt bara för att hen inte var underviktig är ett talande exempel för hur stor okunskapen om ätstörningar är - inom vården! Som ska vårda! Som ska kunna sådant här!

Att gemene man inte kan så mycket om ätstörningar må vara beklagligt, men att okunskapen inom vården på många ställen är så stor är faktiskt oförlåtligt. Ätstörningar är allvarliga sjukdomstillstånd och precis som andra sådana måste de tas på allvar och behandlas rätt. Dags att uppdatera vården!

Bild: pixabay.com
Kommentera inlägget här: