ÅTERHÄMTNINGSBLOGGEN

Återhämtningsbloggens julkalender 2018, tema: Matglädje! Lucka #12

Kategori: Allmänt, Hälsa och ohälsa, Kropp, ideal och ätande

 
Bakom lucka 12 finns påminnelsen om något självklart som att tugga. Det kan faktiskt ge dig mer matglädje!

Den moderna, västerländska människan är väldigt fokuserad på vilken mat som är "rätt", på makronutrienter, kilokalorier, näringsinnehåll, kolhydrater, tillsatser, antioxidanter och så vidare. Väldigt lite uppmärksamhet läggs däremot på hur vi äter och hur det känns i kroppen när vi äter. I vår iver att göra och vara "rätt" så glömmer, eller låter vi bli, att lyssna på kroppen. Detta är synd då kroppen ju faktiskt oftast är rätt bra på att tala om vad som är "rätt" - om vi bara lyssnar.

Ämnesomsättning, hunger- och mättnadskänslor är ofta satta ur spel; hos den som har en ätstörning, men även hos andra. Kroppens tillstånd är som väl är inte statiskt utan dessa funktioner kan återtas om vi bara ger kroppen chansen. Att tillämpa mat-mindulness i dess enklaste form genom att börja tugga maten är ett första steg.

”Men vadå, alla tuggar väl?” kanske du tänker. Och visst, de flesta av oss slukar inte maten hel, men många tuggar nog faktiskt inte sin mat tillräckligt. Det kan bero på stressiga lunchraster, stressiga miljöer eller bara av vana. Andra får ångest av att känna vad maten smakar och undviker därför att tugga och en del är så hungriga när de väl äter att tuggandet inte hinns med.

Det är såklart viktigt att tuggandet inte blir tvångsmässigt, precis som med allt annat så är lagom bäst. Tuggande och medvetet ätande ska vara något positivt, ett hjälpsamt redskap till en bättre relation till mat. Till mer matglädje ❤️

Bild: pixabay.com (redigerad) 

Kommentera inlägget här: