ÅTERHÄMTNINGSBLOGGEN

Återhämtningsbloggens julkalender 2018, tema: Matglädje! Lucka #7

Kategori: Allmänt, Kropp, ideal och ätande

 
Matkommentarer...
  • ”Du vet väl att det inte är bra med sådär mycket XX?”
  • ”Oj, är du hungrig eller!?”
  • ”Du kanske borde tänka lite på vikten...”
  • ”Men varför äter du inte mer av XX, var det inte gott??”
  • ”Du som är så smal borde allt äta lite mer av XX”
Tröttsamma och onödiga kommentarer (pikar?) som inte bidrar med någon ökad matglädje direkt.
 
Vi lever i en värld där ALLA har en åsikt om mat. Och sociala sammankomster med jobb, släkt osv såhär kring jul kan kännas väldigt jobbiga för den som lever med en ätstörning. Det är tyvärr lätt hänt att sådana här kommentarer ställer till det för en under (de redan kanske ganska jobbiga) måltiderna. Så vad kan en göra?
 
Ett av mina favorituttyck när det kommer till mat och ätande är: "Du har ingen redovisningsplikt!" Uttrycket är ett citat av dietisten och Gisela van der Ster som ägnar stora delar av sin karriär åt att behandla ätstörningar. Hon har bland annat skrivit böckerna Mattillåtet och Ät allt - hellre nästan rätt än exakt fel.

"Du har ingen redovisningsplikt" betyder helt enkelt att du äter för din egen skull* och ingen annans. Det innebär att du inte har någon skyldighet att förklara eller ursäkta dig inför någon annan angående när, var, hur, vad och hur mycket/lite du äter. Inför julens sociala sammankomster känns det särskilt relevant att påminna om detta - om inte annat så för matglädjens skull. (*Uttrycket innebär även indirekt att du har ett ansvar för dig själv, ett eget ansvar mot kroppen att ge den vad den behöver ❤️)

”Jag har väl ingen redovisningsplikt heller?” är ett roligt och slagkraftigt svar på tal om det under julmiddagen skulle komma någon farbror, syssling eller bonusfarfar och ifrågasätta huruvida du verkligen ska äta ännu en portion ris á la Malta eller undrar varför du inte smakar på dopp i grytan osv. Ja, uttrycket får ofta folk att tänka till! 

Att ta ansvar för ditt ätande, att känna in vad du vill ha, vad du behöver och vad du är sugen på utan att jämföra med någon annans tallrik ger dig garanterat mer matglädje. Matglädje utan redovisningsplikt kör vi på i jul, eller hur? ❤️
 
Bild: pixabay.com (redigerad)

KOMMENTARER:

  • Nathalie säger:
    2018-12-07 | 16:17:41
    Bloggadress: http://naatly.se

    Så bra och det där med kommentarer är jag SÅ trött på! Jag förstår inte hur mat kan vara så laddat för vissa, det blir nästan världskrig ibland. Herregud, det är MAT liksom och varför ska andra lägga sig i hur en annan äter? Så sjukt!

    Svar: Håller med till 100%! Folk borde låta maten tysta mun hahaha!
    Johanna Ahlsten

Kommentera inlägget här: