ÅTERHÄMTNINGSBLOGGEN

Vanligt med ätstörningar bland nyblivna mammor

Kategori: Allmänt

SvD rapporterade i dagarna om att en av tio nya mammor kan lida av ätstörningar. Detta har framkommit i en ny studie från KÄTS och Karolinska Institutet.

Det är tidigare känt att graviditet innebär en ökad risk för återfall för den som varit drabbad av ätstörningar. Stort fokus på kroppen (från såväl vården som omgivningen) och kosten tenderar ofta att trigga. Samtidigt skall tilläggas att graviditeten för vissa istället blir en motivation till att hålla sig borta från ätstörningen och låta det friska livet ta plats.

Tiden efter förlossningen är dock särskilt kritisk, oavsett hur kvinnan har mått under graviditeten: 5,3 procent av kvinnorna i studien uppgav att de led av ätstörningar i början av graviditeten. 6–8 månader efter förlossningen var siffran 12,8 procent.

Problemet med ätstörningar hos nyblivna mammor är större än vad forskarna trott, eller snarare har patientgruppen tidigare varit ganska osynlig. Därför är det hög tid att hälso- och sjukvården fokuserar på att öka uppmärksamheten genom att prata om, fråga om och sprida kunskap om ätstörningar. Att utbilda vårdpersonal i ätstörningar för att kunna hjälpa fler blir en viktig insats.

Läs mer:

SvD: ”En av tio nya mammor kan lida av ätstörningar”

Studien: Eating disorder symptoms pre- and postpartum

Bild: pixabay.com

KOMMENTARER:

  • Karin säger:
    2019-02-15 | 20:15:12
    Bloggadress: http://biboon.blogg.se

    Hu vad det här gör mig ledsen. Tänker att tiden som ny mamma borde vara fredat från ätstörningshelvete. Tänker på en vän, en ny mamma, som berättade härom dagen att hon avföljt massor av influesenermammor på insta när hon insåg att deras ”inspo” bara gav ångest, press och lurades med ouppnåeliga ideal. Det som flödar förbi kan nog påverka läbbigt mycket.

    Svar: Blir också ledsen och håller helt med dig 😓 Tror också på att rensa upp i t ex Insta-flödet. Det som bara ger dåligt samvete och en ångestklump i magen kan en klara sig utan!
    Johanna Ahlsten

Kommentera inlägget här: