ÅTERHÄMTNINGSBLOGGEN

4 sätt att börja jobba med andningen

Kategori: Allmänt, Hälsa och ohälsa, Träning och fysioterapi

Vi behöver få ner andningen och andas med magen för att på riktigt komma åt stress och ångest. För många blir det dock för svårt att som första grej ”styra” andningen för mycket. Att liksom pressa fram djupandning/diafragma-andning när en är väldigt stressad och/eller har mycket ångest kan ha motsatt effekt och i värsta fall kan det nästan kännas som att en glömt hur man andas (vilket inte direkt är en avslappnande känsla). Rena andningsövningar kan absolut komma att fungera bra i ett senare skede, men för att börja jobba med sin andning kan man ta lite andra vägar först.

Här är fyra ”tricks” som man kan prova för att börja komma åt andningen:

Progressiv avspänning
Att gå igenom kroppens muskler i tur och ordning, spänn-slappna av. Låt andningen bara vara, men notera eventuell skillnad före och efter avspänningen. (Hint: Oftast kommer den ner en bra bit!) Att tänka på: Avspänningsfasen ska vara ungefär dubbelt så lång som anspänningen under övningen. 

Kroppsscanning
Nej, nej, inte den i en sådan där ”bod pod” haha 😅 utan det jag syftar på är ytterligare en typ av avspänning/medveten närvaro där man endast noterar hur de olika kroppsdelarna känns (utan att röra dem) och även lägger märke till andningen; var och hur den känns och så vidare. Att tänka på: Känslor är ofta tätt bundna till andningen och när vi slappnar av och därmed andas djupare kan alla tänkbara känslor ge sig till känna. Kan vara bra att vara lite förberedd på ❤️

Konditionsträning
Många vittnar om att spänningar släpper och att andningen känns lättare både under och efter träning. Att tänka på: Träning kan verkligen vara guld värt, men håll tvångsmässighet borta från all typ av fysisk aktivitet.

Yoga
Visserligen styrs andningen mycket här, men fokus blir också på att hålla olika positioner. Jag tänker att klarar man att andas lugnt i olika yoga-ställningar så är sannolikheten att andningen även flyter lättare efter passet. Att tänka på: Välj ett yogapass som passar för din nivå.

 
Kommentera inlägget här: