ÅTERHÄMTNINGSBLOGGEN

Hitta ditt eget hälsotänk

Kategori: Allmänt, Kropp, ideal och ätande

Sunt förnuft Källkritik Nyanserat tänkande
Tre saker som det, enligt mig, finns ett stort underskott av i dagens hälsotänk. Istället är begreppet hälsa laddat med så otroligt mycket rädsla: rädsla för att inte göra rätt, rädsla för att inte vara rätt, rädsla för att inte passa in. Den som lyssnar på (de aldrig sinande) larmrapporterna och "expertråden" kring kost kan i stort sett inte äta annat än (ännu så länge) råa broccolibuketter då det mesta i matväg idag tycks vara "fel" eller "farligt". Och all denna rädsla skapar en slags "hälso-extremism" där "hälsosam" i det närmaste likställs med att behöva bli någon slags militant asket. Allt eller inget-tänket genomsyrar hälsodebatten och hälsohetsen utnyttjas till en miljardindustri som går runt just på alla dåliga samveten och rädslor. Många sväljer ju kvällstidningarnas och de självutnämnda hälsoexperternas budskap med hull och hår ---> rädslan säljer lösnummer, chia-frön, dyra personliga tränare/kostrådgivare och så vidare... Men blir vi mer hälsosamma av att vara så rädda för allt? Och är det verkligen hälsosamt att vara en extremist? De allra flesta vet (ja, jag har svårt att tro att någon missat denna info) att vi bör röra på oss regelbundet, inte dricka för mycket läsk och så vidare, men varför måste vi dra hälsobegreppet längre än att sikta på att må bra? Jag är väl medveten om att många skulle må bättre av att äta mindre/mer kalorisnålt och röra sig mer (jag vet även de som skulle må bra av det motsatta), men du måste inte försaka allt som är roligt eller smakar bra för att ha en god hälsa. Du måste heller inte uppnå någon perfektion för att vara hälsosam. Sunt förnuft, källkritik och nyanserat tänkande räcker långt. Utöver det tror jag på att hitta de individuella faktorerna som ger dig hälsa på riktigt. DSC_1346 Mitt hälsotänk går ut på ungefär:
Hur ser just ditt hälsotänk ut?
    PS. (Med tanke på "Aftonblaskans" rubriker de senaste dagarna): Här förklarar Jacob Gudiol (som kan det här med källkritik) varför en och annan skinkmacka inte alls är lika farligt som att röka ;-)

KOMMENTARER:

  • Därför kan ovetenskapliga hälsoråd ge DIG effekt | Livskick säger:
    2015-11-02 | 00:03:30

    […] saker i ditt liv för att må eller känna dig bättre. Vi poängterar ofta vikten av källkritik, sunt förnuft och att anpassa tips om hälsa och välmående till dig och ditt liv, och hoppas att vi lyckas dela […]

  • Sofia säger:
    2015-11-04 | 20:03:09

    Åh så viktigt! Detta måste jag ta och fundera över :)

Kommentera inlägget här: