ÅTERHÄMTNINGSBLOGGEN

Rehabträningens utmaningar (och hur de kan överkommas)

Kategori: Personligt, Träning och fysioterapi

Rehabträning är något som jag har fått bekanta mig med väldigt mycket de senaste åren, både som fysioterapeut och som patient. Nyligen har jag åter påbörjat en period med rehab för egen del, denna gång för min bäckensmärta. När jag kom hem från första besöket hos min duktiga fysioterapeut Mia, så hade en mängd tankar och känslor väckts (det är nyttigt att själv få vara patient ibland!) Mina funderingar rörde mestadels det som jag många gånger tidigare funderat över, nämligen utmaningen i att få rehabilitering att fungera optimalt. Det finns ju en hel del hinder att övervinna och här följer i grova drag de svårigheter som jag själv har identifierat genom åren:
  • Det är tråkigt
  • Det är lätt att ha för bråttom
  • Det är svårt att lyssna på kroppen "lagom mycket": Vissa blir rörelserädda/smärträdda och gör för lite, medan andra ständigt gör för mycket
  • Det är lätt att fastna i negativa tankar ("det kommer aldrig att bli bra" osv)
För att överkomma svårigheterna skulle jag säga att det är a och o att få adekvat stöd i sin träning, föreslagsvis av en fysioterapeut (alternativt kiropraktor eller naprapat) som har god kompetens inom diagnostik och träning för det besvärsområde du söker för. Att hitta en kunnig "coach" som kan guida dig är ett viktigt första steg då rehabträning ju inte riktigt är som annan träning, utan mer lik en medicinsk behandling där mycket hänger på "finliret".
 
Jag måste erkänna att jag nog aldrig träffat på någon patient som tyckt att rehabövningar varit något annat än ett nödvändigt ont! Det är ju oftast inte alls de där ("svåra", "tråkiga", "fåniga") rehabövningarna som en egentligen vill hålla på med, utan helt andra saker och träningen kan därför kännas menlös och banal. En bra fysioterapeut kan dock förklara varför övningarna är viktiga och hur de kommer att föra dig framåt, hen kan också lägga upp träningen på ett stimulerande sätt där naturlig stegring av träningen kommer i rättan tid (=superviktigt för motivationen att träningen ligger på rätt nivå!)
 
En bra fysioterapeut kan också hjälpa dig med verktyg för att lyssna på kroppen. Ett visst mått av smärta får ofta förekomma (OBS gäller inte alla åkommor!) och man kan då exempelvis använda sig av en smärtskala från 0-10 där smärtan under träning inte skall inte överstiga 5 och även bör gå över inom två timmar efter att träningen har utförts.
 
Sist men inte minst så är en bra fysioterapeut lyhörd och en god lyssnare som fångar upp eventuella orostankar. Att få ett bra bemötande, lugnande besked och stöd betyder otroligt mycket! Bara att få höra att kroppen har en fantastisk förmåga att läka är trösterikt och kan räcka för att dämpa de negativa tankarna (vilket i sig är viktigt för att rehabträningen skall ge ett positivt resultat).
 
img_1537 Har du själv genomgått någon form av rehabträning och hur upplevde du den? Känner du igen dig i de svårigheter som nämns här eller har du andra erfarenheter? Dela gärna med dig av din berättelse i kommentarsfältet!