ÅTERHÄMTNINGSBLOGGEN

Andra advent hos Återhämtningsbloggen

Kategori: Allmänt, Kropp, ideal och ätande

 
Den stundande julen gör sig alltmer påmind och så gör tyvärr också dumma löpsedlar och negativt prat om julmaten. Ja, du vet nog vad jag menar, för du som har en ätstörning är ofta väldigt mottaglig för rubriker och annat som påstår att mat är ”farligt”. Kring jul blir det liksom extra hetsigt, folk blåser upp det som om det vore en slags katastrof att äta gott (och kanske lite mer än vanligt) under ett par dagar och det TJATAS på samma sätt överallt: ”…träna bort allt det extra som man tryckt i sig” ”xxx ska du undvika på julbordet!” ”…kompensera för all julmat och stillasittande”
 
Träna bort? Kompensera? Inte låter det friskt i mina öron. Nej, att känna ett tvång att träna/motionera maniskt och/eller gå på diet före, under eller efter julhelgen är INTE normalt, sunt – eller nödvändigt! För att avdramatisera så kan du tänka på att julmaten faktiskt bara är helt vanlig mat (liksom julgodis bara är vanlig utrymmesmat ❤️). Och du, försök att helt bojkotta media och dumma människor som försöker framställa julen som ett hälsovådligt frosseri i farlig mat - de har fel. Julmaten är inget annat än den sortens mat som du faktiskt behöver för att kunna bli frisk och fri. Julmaten är inte ”farligare” än annan mat, utan alltså bara helt vanlig mat med beståndsdelar som vi alla behöver.
 
Du behöver därför inte ”akta dig” för något på julbordet, även fast tidningarna eller folk i din närhet påstår det. Att äta gott och/eller för mycket på julen är heller inget brott. Om det blir lite mer än vanligt under några dagar så är det inte farligt eller dåligt och det påverkar inget i längden. Du behöver inte skämmas och du behöver inte ”kompensera för” julmaten varken före eller efter julhelgen. Du vinner inget på att göra det, kom ihåg det.
 
PS. Kom också ihåg att du äter för din skull och ingen annans. Du har ingen redovisningsplikt. DS.

❤️

I år publicerar jag varje söndag i advent ett inlägg som i första hand är riktat till dig som lider av en ätstörning.   
Kommentera inlägget här: