ÅTERHÄMTNINGSBLOGGEN

Det handlar inte om hälsa

Kategori: Allmänt, Hälsa och ohälsa, Kropp, ideal och ätande, Träning och fysioterapi

Kommer ihåg när jag ”för kul” granskade svenska hälsotidningars innehåll och bl a stötte på rubriken:

Hejdå gäddhänget. Handduksträna och få fasta armar”

Fascinerande! Att vilja veta hur en blir kvitt celluliter, ”gäddhäng” (avskyr det ordet) eller liknande kanske intresserar många men jag har svårt att se hur det har med hälsa att göra? Gropar i låren eller lös hud på överarmarna är ju inte hälsovådligt?

Hälsotidningarna innehåller som väl är även sådant som faktiskt handlar om hälsa på riktigt, typ: ”Ta hand om ditt hjärta” och: ”Träna dig till ny energi”, men det verkar ändå vara en stor majoritet åt rubriker i stil med:

Cremerna som gör dig yngre”

”Trimma sommarformen”

”Så får du vita tänder snabbt”

”Fixa din drömkropp”

”Lyft din rumpa! 4 övningar som ger resultat”

Mhmm... Jag säger verkligen inte att det behöver vara något fel med de här grejerna, men att bleka tänderna eller skaffa sig en putig röv handlar liksom inte om hälsa. Hälsotidningarnas omslag pryds dessutom så gott som alltid av samma slags leende, samma slags smala (ofta blonda) tjej. Bilden av hälsa? Eller bilden av det utseendeideal som vi lärt oss koppla till hälsa? Att hälsa och utseendeideal så ofta blandas ihop är problematiskt - men det säljer uppenbarligen tidningar! 

Och så det här med smalhetsen som ju nästan är det värsta...

Midsommarsmal snabbt!”

Ja, det finns många vars hälsa säkert skulle gynnas av en viktnedgång, jag vet det, men när rubrikerna skrivs som den här ovan, så blir det rätt tydligt vad som framhålls som det väsentliga med viktnedgången. (Hint: Utseendet – inte hälsan.) 

”Platt mage snabbt” Är det hälsa? 

KOMMENTARER:

 • Ida Jansson säger:
  2018-05-13 | 20:34:58
  Bloggadress: http://onlyonewaytogo.blogg.se/

  Såå trött på dessa löpsedlar och hälsotidningar! Handlar mest om yta. Att va smal behöver inte betyda att man har hälsa. Hälsa är ett så vitt begrepp. Önskar de kunde belysa tex ensamhet, utanförskap, inre stress, hormoner mm mer än hur man får en platt mage el putröv!

  Svar: Precis min poäng Ida! ❤️
  Johanna Ahlsten

 • Hanna Karlsson säger:
  2018-05-13 | 20:51:15
  Bloggadress: http://hannafialotta.blogg.se/

  Jag är så trött på vikthetsen som är i samhället. Därför är min blogg en frizon där det inte ska skrivas något om vikt. Snarare träning ur ett hälosperspektiv.

  Svar: Låter väldigt bra! Frizoner gillas! ❤️
  Johanna Ahlsten

Kommentera inlägget här: