ÅTERHÄMTNINGSBLOGGEN

Läsarfråga: ”Har man en ätstörning om man försöker gå ner i vikt?”

Kategori: Allmänt, Hälsa och ohälsa, Kropp, ideal och ätande

Jag efterfrågade idéer till önskeinlägg och denna intressanta frågeställning dök upp:

”Har man en ätstörning om man försöker gå ner i vikt? Om man förknippar mat med vikt, är det ätstörning?” 

Absolut inte! Är det korta svaret på första frågan. Men fortsättningen:
”Om man förknippar mat med vikt, är det ätstörning?”
- gör det klurigare....

Normalvikt är generellt den mest hälsosamma vikten och att sikta på att ligga inom normalvikt är för många något bra. Det kan finnas goda skäl att vilja gå ned i vikt då vissa sjukdomstillstånd är direkt kopplade till övervikt och fetma. Indirekt kan en också få bättre hälsa av att en viktnedgång kan göra det lättare att vara fysiskt aktiv och orka mer i vardagen. Att viktnedgång automatiskt skulle vara något negativt är alltså inget jag någonsin stått bakom.

Men, för att återkoppla till den andra frågan: ”Om man förknippar mat med vikt, är det ätstörning?” Nja, kanske inte per automatik, men att förknippa mat med vikt låter ledsamt och inte så hälsosamt, tycker jag. Mat är så mycket mer än bara mat och det är klokt att försöka undvika att ge mat en negativ laddning. Och gällande viktnedgång finns det överlag några saker som jag tycker att vi ska fundera över: 

Varför vill en gå ner i vikt? Är det pga hälsa? Eller handlar det till största delarna om utseende och självkänsla? Det kan faktiskt ha stor betydelse för hur en kommer att må sedan (både om viktnedgången lyckas eller misslyckas). Viktnedgång är liksom inget magiskt, men tillskrivs ofta sådana egenskaper, och det är rätt bra att ha koll på att allt i livet inte löser sig bara för att en går ned i vikt. Dessutom motsätter jag mig starkt att vikt skulle vara den enda eller ens den mest betydelsefulla hälsoparametern. Hälsa är tvärtom mycket mångfacetterat och rymmer en hel del subjektiva uppfattningar. 

WHO:s (FN:s världshälsoorganisations) definition av hälsa:
”Hälsa är ett tillstånd av fullständigt fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande och ej endast frånvaron av sjukdom eller skröplighet”

Viktnedgång kan vara en del i att förbättra sin hälsa. Om en vill gå ned i vikt, tycker jag att en ska göra det så schysst som möjligt för kropp och knopp:

  • Ta gärna hjälp av en bra dietist (de jag känner jobbar fantastiskt fint med viktnedgång)
  • Undvika konstiga bantningskurer och dieter 
  • Låt det ta tid 
  • Var på din vakt så att du inte blir viktfixerad
  • Låt inte viktnedgången definiera dig, du är mer än siffror
  • Var snäll mot dig själv, det kan vara svårt att gå ned i vikt av många anledningar
Bild: pixabay.com
 
Kommentera inlägget här: