ÅTERHÄMTNINGSBLOGGEN

Om vikten av att våga äta mer...och om vikten

Kategori: Allmänt, Hälsa och ohälsa, Kropp, ideal och ätande

För många ätstörningsdrabbade är rädslan för viktuppgång när en börjar äta mer det som skrämmer mest. Tron att ens egen kropp kommer att svälla utan stopp är ofta det som gör att tillfrisknandet avbryts och läggs på is. Om vi nu bortser ifrån att det inte är något fel att gå upp i vikt (ofta är det ju en viktig del i behandlingen!) eller ha en större kroppsform så är det faktiskt så att den drabbades farhågor om att vikten skall rusa iväg sällan besannas.

Det är mer regel än undantag att en tror att just ens egen kropp och förbränning skiljer sig från andras - men så är inte fallet. Det är nog en av de vanligaste tankefällorna att vikten ska rusa iväg. Men att våga äta mer kommer att förändra ditt liv. Ätstörningens medförande tvångsmässighet och ångest handlar till stora delarna om svältens påverkan och att bryta svälten är viktigt för att komma vidare (och kunna ”ta tag i” resten).

Om en plötsligt från en dag till en annan väger ett eller flera kilon mer än dagen innan (det händer!) då?? Vätska! Vikten är i stort sett alltid missvisande när en inte äter kroppsvänligt (se boken Mattillåtet för mer info!) och innan en har ätit mer energirikt, regelbundet och allsidigt ett bra tag är det svårt att lita på vad vågen visar; vätskebalansen är helt enkelt ”bananas” vid en ätstörning.

Varför är vätskebalansen så satt ur spel då? Främst handlar det om brister, exempelvis saltbrist. Svullen mage kan också vara orsakad av proteinbrist (kroppen får ej tillräckligt med fett och kolhydrater och måste ta av kroppens eget protein vilket ger en indirekt proteinbrist) där den känsliga tunntarmens celler fylls ut med vatten varpå magen svullnar.

För den som kämpar med att sluta kräkas och/eller laxera så är detta extra tufft då en initialt lägger på sig väldigt mycket vätska, särskilt kring ansiktet då spottkörtlarna sväller (när en slutar kräkas) och magen (när en slutar laxera). Att sluta med den typen av kompensatoriska beteenden samtidigt som en äter mer är svårt - men nödvändigt! Kom ihåg att viktuppgången som kommer när en slutar kräkas och/eller laxera till största delarna består av vätska. Så småningom kissar en ut allt, men det kan ta lite tid.

Vad jag försöker säga är: Väg dig absolut inte mer än en gång i veckan och överlåt gärna vägandet till en behandlare eller någon annan du litar på. Siffrorna på vågen säger inget om ditt mående eller ditt värde och överdrivet vägande stjälper mer än det hjälper på vägen mot en frisk och fri tillvaro.

 
Kom ihåg:
 • Att du börjar äta mer och mer allsidigt kommer inte att göra att vikten rusar uppåt. 
 • Snabb viktuppgång är alltid vätska - som du kissar ut sen! 
 • Att våga äta mer kommer förändra ditt liv! 
 
Bild: pixabay.com (redigerad) 

KOMMENTARER:

 • Ida Jansson säger:
  2018-09-14 | 13:18:02
  Bloggadress: http://onlyonewaytogo.blogg.se/

  Kasta ut vågen säger jag! 💪 Den förstör SÅ mycket!

  Svar: Yes! 👊❤️
  Johanna Ahlsten

 • Nathalie säger:
  2018-09-17 | 17:01:38
  Bloggadress: http://naatly.se

  Att inte väga sig ALLS skulle jag säga! Det är totalt onödigt att veta siffrorna och stressar mer än gör nytta!
  Kram

  Svar: Eller hur?! ❤️ Jag är också helt för att kasta ut vågen permanent. Dock är det kanske nödvändigt i vissa behandlingar att ha koll på att vikten går åt rätt håll. Kram!
  Johanna Ahlsten

Kommentera inlägget här: