ÅTERHÄMTNINGSBLOGGEN

Främja matglädje - inte ätstörningar

Kategori: Allmänt, Hälsa och ohälsa, Kropp, ideal och ätande, Mammalivet

Ofta försvaras samhällets hälsohets, bantningsuppmaningar och allmänt ätstörda tänkande med argument som:
”Barnfetma är faktiskt ett jättestort problem!” och: ”Det är viktigt att tala om för barn vad som är nyttig att äta.”

Mitt svar på detta är:
⁃ Ja, barnfetma är ett problem
⁃ Nej, det är inte viktigt (eller hjälpsamt) att prata med barn om ”nyttigt” och ”onyttigt” i syfte att förebygga övervikt och fetma

För det första är begreppet ”nyttig mat” helt urvattnat. Vissa människor anser att fläsksvålar och smör är ”nyttigt” medan andra säger att kosten bör vara vegansk för att vara sund. Vad är det då ”vi” ska säga till våra barn egentligen?

För det andra så blir det lätt väldigt negativt laddat att prata om vad som är ”nyttigt” och ”onyttigt”, ”bra” och ”dåligt”. Barn behöver få vara nyfikna på mat och de behöver framför allt positiva upplevelser kring mat och matsituationer. 

För det tredje så går det att påverka vad barn äter utan att prata så mycket om det. Ställ fram det du vill att barnen ska äta (gärna flera olika saker så barnet får möjlighet att göra egna val). Att du själv äter det du vill att barnet ska äta ökar chansen ytterligare att barnet kommer välja det. (Lovar att det är mer effektivt än att tjata om hur nyttigt det är med grönsaker).

För det fjärde: Att vuxna ”informerar” barn om att socker är gift (suck), hur många kalorier det finns i chips (dubbel-suck) eller hur långt en behöver springa för att göra av med en kanelbulle (trippel-suck) kommer INTE att ge barnet ett bra förhållande till sitt ätande. Det föder bara skuld, skam och främjar framtida ätstörda beteenden. (Och det är ju liksom inte så hälsosamt det heller).

För det femte: Självklart är det bra att begränsa godis och annan utrymmesmat, det är ju riktig mat som vi till största delarna bör livnära oss av för att må bra. Men det är inte ”giftigt” med socker och det behövs heller ingen annan förklaring än: ”Det är inte lördag idag” när barnet tjatar om Kinderägg i affären.

Många vuxna är helt kost-rabiata och jag blir mörkrädd när jag hör en del prata om vanlig mat (alltså inte bara om godis och liknande, utan om mat) på ett sätt som inte kan beskrivas annat än som väldigt ätstört. Skulle vi behöva säga något till våra barn om mat kopplat till hälsa så tycker jag att det skulle vara att alla behöver mat för att växa och orka. Det räcker.

Vad tycker/tror du?

 

KOMMENTARER:

  • Marina säger:
    2019-05-09 | 09:09:24
    Bloggadress: http://nouw.com/minasvarld

    Så bra inlägg och oerhört viktigt. Vi ska inte ge våra barn ätstörningar. Istället erbjuda dem bra mat och vanor. Jag har två döttrar som tränar mycket och äter allt skulle jag kunna säga 😀 Jag tror att om vi vuxna visar barnen att vi bantar och har en osund syn på mat så för vi över den på dem. De gör inte som vi säger utan som vi gör.

    Grymt inlägg!

    Svar: Tack kloka du ❤️
    Johanna Ahlsten

Kommentera inlägget här: