Blev tipsad om Expressens
"Hälsopodden" och det tredje
avsnittet som handlar om utmattningssyndrom/att bli sjuk av stress. I detta avsnitt medverkar bland annat stressforskaren Giorgio Grossi som till min stora lycka här fokuserar väldigt mycket på ÅTERHÄMTNING! Det sägs så mycket klokt i det här programmet och det verkar nästan som att "Hälsopodden" faktiskt handlar om något så ovanligt som hälsa på riktigt?! :-D
Kära, underbara Mathem.se som låter oss slippa stressa, kånka och köa. Jag är så tacksam att jag numera aldrig behöver gå i mataffärer efter en lång dag på jobbet - ni förenklar verkligen mitt och min sambos liv! Dessutom är varorna fläckfria, era chaufförer jättetrevliga och kundservicen superproffsig... MEN, Varför måste det se ut såhär i er (annars rätt trevliga) kundmedlemstidning:


Finn fem fel
1. Jag stör mig något ohyggligt på ordet "syndigt" här! Synd och mat/ätbara saker hör inte ihop! Punkt.
2. Vadå "sötsliskiga chokladkakor"? Ibland är det gott med något sött, men det behöver inte vara "sliskigt" för det.
3. Det är faktiskt fullt möjligt att äta ljus choklad (och en massa andra saker) utan att få en "sockerchock".
4. Det är faktiskt fullt möjligt att äta ljus choklad (och en massa andra saker) utan att få "viktångest".
5. Att formulera sig såhär bidrar enbart med att förstärka "tillåtet/förbjudet"-tänket kring mat/ätbara saker. Onödigt och dumt.
PS. Mathem.se är förstås inte ensamma om att använda sig av dessa negativa formuleringar, det är snarare norm att det pratas om ätbara (god)saker på det här viset. Jag har dock ingen intention att acceptera att det fortsätter vara så ;-)
Blä. Skulle aldrig ha sagt att det var bra, suck. Jag vet att det verkligen finns de som har det värre, men just nu så känner jag mig bara så ledsen, bitter och uppgiven över det här med foten. Var ju så glad i mitten av veckan och trodde att det hade vänt då jag nästan inte kändes något alls. Gick sedan en promenad med sambon igår och kunde konstatera att jag fortfarande inte tål mycket belastning alls... Känner av både vänsterfoten och även hälsenan på samma sida idag :-( . Så less på det här. Jag vill ju också kunna gå promenader i vårsolen! :-(
Nåja. Allt är inte enbart dåligt såklart. Vi hade egentligen en trevlig dag igår, hittade ett nytt mys-fik, handlade blommor till balkongen och såg sista Bilbo-filmen på kvällen. Ska försöka rycka upp mig lite nu och göra det bästa av den här dagen också. Jag är mer än min fot och får inte låta den sabba för mig!
Lördag den 25 april är det
"Mama Tummy Day", det vill säga "mamma-mage-dagen". Med uttrycket "mamma-mage" avses i detta fall det tillstånd som uppstått vid en graviditet då de raka bukmusklerna delat sig (rectus diastas) och de djupa magmusklerna, bukhinna och bindväv töjts ut för att ge plats åt fostret. Delningen och töjningen är helt normal och nödvändig för att kvinnan överhuvudtaget ska kunna bära ett barn. Efter graviditeten kan dock många uppleva att det tar lång tid för de raka magmusklerna att sluta sig och vissa kopplar den kvarvarande diastasen till besvär som mag- och tarmproblem, ryggvärk och svårigheter att få tillbaka funktion i magmusklerna. För vissa kan det även upplevas som jobbigt, rent kosmetiskt, att ha en "putande" mage och det är inte ovanligt att kvinnor genom sedvanlig magträning som sit-ups och "plankan" försöker avhjälpa detta. Dessa och liknande övningar är dock direkt olämpliga när magmusklerna fortfarande är delade och kan leda till att magen buktar ännu mer eftersom bukhinnan trycks ut med övningarna.
Initativtagaren till mammamage.se och "Mama Tummy Day" är Katarina Woxnerud (naprapat och personlig tränare) som tidigare i sitt arbete mötte många kvinnor som hade fått felaktiga råd om träning efter graviditet. Katarina ville nå ut med rätt information till kvinnor och startade därför MammaMage som en app för iPhone! På mammamage.se kan du läsa mer, där hittar du också bra tips för träning av magmusklerna efter en graviditet.
Precis som Katarina så möter jag själv ofta kvinnor som har fått felaktig information om graviditetsrelaterad träning. Vissa gravida har blivit avrådda från att träna helt, andra har fått råd om helt olämpliga aktiviteter. Det vanligaste som jag stöter på är dock att kvinnor, som är eller har varit gravida, sällan fått information om bäckenbottenträning. Bäckenbottenmuskulaturen består av ett flertal muskler i botten av bukhålan, dessa bildar ett "golv" som har till uppgift att stödja underlivsorganen och är viktigt för kontinensfunktionen. Under en graviditet är bäckenbotten extra utsatt på grund av det ökade trycket och både under och efter graviditeten lider många av inkontinensbesvär på grund av detta. En annan vanlig och tråkig effekt av nedsatt funktion i bäckenbotten är problem med samlivet. Det positiva är att bäckenbottenmuskulaturen, som vilken annan muskel som helst, är högst träningsbar! Detta görs genom klassiska
knipövningar som faktiskt är både enkelt och
effektivt.
Det händer tyvärr rätt ofta att jag träffar ganska långt gångna gravida som passerat mödravården utan att få råd om bäckenbottenträning (vissa är dock jätteduktiga på att ta upp detta, så det här gäller verkligen inte alla MVC) och som fysioterapeut tycker jag att det är synd. Den där lilla, lilla träningen som du kan göra utan att det ens syns kan ju vara till så stor hjälp! Att göra knipövningar kan du börja med redan nu - särskilt om du planerar att bli gravid, knipövningar tros nämligen även ha en förebyggande effekt mot bristningar under förlossningen. Kniiiiiiip! ;-)
OBS! Apropå "Mama Tummy Day", så hoppas jag att alla förstår att en mage inte behöver vara platt, att en platt mage inte är lika med lycka, att de flesta magar inte alls är designade att vara platta, inte heller är platta och att det efter en graviditet är ganska osannolikt att förvänta sig en platt mage... Magar och "mammamagar" kan få se ut på olika sätt tycker jag! Att fokusera för mycket på det kosmetiska och att vilja uppnå de osunda idealen är inte värt det (det är det aldrig). Att däremot få hjälp att hitta rätt sorts träning för att stärka muskler och undvika problem är ju enbart jättebra!
En hyfsat intensiv vecka börjar lida mot sitt slut och jag känner mig så glad!
❤ Det är VÅR på riktigt
❤ Jag har mött så glada människor den här veckan
❤ Foten verkar äntligen vara på väg att återhämta sig (peppar, peppar...knappt jag vågar säga det ju!)
❤ Jag har en lugn helg att se fram emot
❤ Min älskling är hemma igen!
❤ Världen kan faktiskt vara en rätt fin och rolig plats :-D
Gudrun Sjödén-vimplar utanför Årstabergs pendeltågsstation - busigt och färgglatt!
Cissi Wallin skrev nyligen ett inlägg om det här med att ha en vän som talar illa om sin kropp. Vännen i Cissis fall mådde dåligt över att hon inte hade lyckats gå ner till sin tidigare vikt efter att ha varit gravid. Cissi (som också är nybliven mamma) upplever vännens negativa kroppsprat som jobbigt då hon själv vill undvika att tänka på sin egen kropp i de banorna. Cissi tar upp frågan hur en bäst kan hjälpa någon - som hennes vän - som fastnat i ett kroppsföraktande mönster. Jag tycker att den tanken är jättebra och väl värd att uppmärksammas mer! Alltså: Hur kan vi stötta den som mår dåligt i sin kropp?
Det kan vara lätt att gå i fällan av att vilja utseendebekräfta den andra parten genom att exempelvis säga: "Men sluta du har ju en jättefin kropp!" (i värsta fall med tillägget: "men se på min, den däremot!") men jag skulle föreslå att på ett vänligt sätt hellre försöka prata och fundera kring saker som:
- Att din livsuppgift inte är att ha en "perfekt" kropp
- Att din kropp dagligen klarar av otroligt många saker utan att du ens tänker på det och att det faktiskt är fantastiskt
- Att funktion och välmående kan vara viktigare än utseende
- Att du inte behöver älska din kropp, men att du har mycket att vinna på att acceptera den
- Att du har makten att välja bort osunda ideal
- Att du har rätten att själv avgöra vad du tycker är vackert
Naturligtvis lättare sagt än gjort att vips börja leva efter dessa "kroppstips", men det kanske kan vara värt ett försök. Om inte annat så kan det kanske skapa en diskussion och leda till insikt i hur en ser på den egna kroppen.
❤
På Livskick finns mycket "kroppsvänlig" läsning då en av Livskicks huvudfunktioner just är att fungera som en motvikt mot osunda kroppsideal. I följande länkar finns exempel på texter som berör förhållandet till kroppen på olika sätt:
Att bemöta någon som känner sig tjock skrivet av Johanna Arogén
7 steg till självacceptans - och bättre hälsa skrivet av Johanna Arogén
Fettsnack - normaliserat missnöje skrivet av Johanna Arogén
Bikini-grejen (som inte är en grej för mig) skrivet av Liselotte Howard
Kropp & Kärlek - att inte älska är inte detsamma som att hata skrivet av Liselotte Howard
Stötta istället för att störa sig på - varför är det så svårt? skrivet av Liselotte Howard
Bystigt - en oretucherad affär skrivet av Jenny Larsson
Till alla mammor som är kritiska till sin kropp! skrivet av Jenny Larsson
En av mina favoritbilder på temat kropp, tidigare publicerad på Livskicks Facebook och Instagram
❤
Och, förutom Livskick så finns det ju även andra kroppskloka människor exempelvis Michaela aka Hej Blekk. Läs bland annat:
10 tankar en dålig kroppsdag
och
Tänk på vad din kropp kan göra för dig, inte vad du kan göra för din kropp
❤
Har du själv några bra tips på hur du bemöter någon som mår dåligt över sin kropp och/eller talar illa om sin kropp? Dela med dig!