ÅTERHÄMTNINGSBLOGGEN

Covid-tider kräver extra compassion

Kategori: Allmänt, Hälsa och ohälsa, Personligt

Vill tacka er så mycket för den fantastiska respons jag fick på mitt Instagram-inlägg där jag eftersökte era bästa strategier och tips för att hantera Covid-19-ångest. Resultatet blev en massa tips som alla genomsyras av compassion. Det mänskliga lidandet är stort i världen och självklart är det just compassion vi alla behöver mer av just nu, tack ❤️

Såhär skriver ni kloka:

Mys

”Just nu tar jag fram julpyntet...sätter upp ljusslingor bara för att det ser mysigt ut i mörkret. Läser bara ”feel-good”böcker och frossar i jultidningar som Allers jul, Mauds mat, Amelia pyssel. Har inget somhelst krav på mig själv att jag ska pyssla eller laga allt som finns i tidningarna, men om man sätter sig bekvämt, något varmt att dricka, tända ljus...så känns det lite som man är i något ”julland” typ Vellingeblomman utanför Malmö (som man just nu inte kan besöka.”
⁃ Maria

”Jag tänker att covid-19 varit en crash course i att allt vi har är nu. Och i nuet behöver vi omfamna acceptans och medkänsla. Känslorna blir så stora att jag tror många lär sig att känna dem igen. Samhället har varit fast i görandet så länge, skapa, arbeta, men känn inte efter. Nu är det dock bara varandet som man har att ta till förpassade till hemmet och de allra närmaste.”
⁃ Johanna

”Jag är lärare i grundskolan så jag jobbar som vanligt, vilket hjälper en del. Men många är ju hemma hela dagen. Jag har kontakt med familj och vänner flera ggr om dagen via gruppchat. Där skriver vi helt random och meningslösa grejer som vi tänker på under dagen, blandat med djupare diskussioner. Som om vi umgicks fysiskt. Vi skickar också bilder på ngt vi gör varje dag. Helt enkelt har kontakt, vilket hjälper mig jättemycket. I övrigt tycker jag det hjälper att äta gott, röra på mig utomhus varje dag och konsumera film, böcker och poddar med lättsamt innehåll.”
⁃ Elin

Promenad 

”Ja, det tär verkligen på den inre gnistan med denna ovisshet och detta överhängande hot. Jag försöker bota en del av skörheten genom att göra en digital julkalender fylld av ljus. För alla som behöver den. Men välbehövligt också för mig själv att samla in ljusfaktorer.”
⁃ Cecilia

”Fokusera på allt annat. Det du vill ska få mer plats i ditt liv. Meditation och bön/affirmation hjälper. Näringstät kost, rörelse, träning, ljus i alla former.”
⁃ Hanna

”Har inte många tips, krama mycket på de man får krama och försök komma ut i naturen så ofta som möjligt.”
⁃ Åsa

”Pyssla. Laga mat. Ut i solen - om den lyser. En dag ska vi dö. Alla andra dagar ska vi LEVA."
- Helena

Laga mat

”Att fortsätta hålla kontakt med familj och vänner via telefon, videochatt, sms, handskrivna brev/vykort. Vara ute! Luta sig mot ett träd, känna på mossa, dricka varm choklad under en skyddande gran. Lägga pärlplattor, bygga kojor (både inne och ute). Baka bullar. Städa. Titta i fotoalbum. Stryka kläder. Dansa! Använd olika sinnen i naturen. Låna hem en katt. Meditera/kroppsscanning/compassion osv. Lätt styrketräning i utegymmet. Träffa vänner/familj/grannar utomhus med avstånd. Grilla. Bokcirkel digitalt. Spraymåla saker, måla om möbler. Läsa/lyssna på böcker. Skriva dagbok; bara skriv i ett flöde allt som kommer upp, vad som helst med oläslig handstil om man vill det. Rita med oljevaxkritor (väldigt roligt). Små zentangle-teckningar. Nu har jag bombat med förslag men det viktigaste är att göra det du själv längtar efter att göra och som går att göra. Kram!”
⁃ Kattis

Kreativitet 

”Ringa en vän. Leva i nuet. Gå ut. Gå in i leken med barnen typ måla det är kul även för mamman. Har i huvudet att det kommer ett vaccin förhoppningsvis tidigt nästa år...Men visst är det tufft!”
⁃ Johanna

”Naturen - ändå alltid där. Musiken, naturen, relationerna, rörelseglädje. Inte läsa nyheter hela dagen. Fokusera på positiva nyheter när de dyker upp. Ringa en vän.”
⁃ Anna

Naturen

”Tacksamhetsdagbok, videofika (eller spela eller vad man vill göra) med vänner. Kroppskännedom/mindfulness/meditation (vad man nu föredrar själv). Röra på sig (lagom) om man kan och orkar.”
⁃ Moa

”Det här gör jag, kanske något av det funkar för dig med: ta långa, heta bad, yinyoga, läsa en massa (Samtycket av Vanessa Springora kan starkt rekommenderas!) poddar bl a P1 dokumentär, målarbok för vuxna, går och springer mycket i skogen. Sen har jag sett att du också gillar att jobba med self compassion. Har du provat compassion lifestyle-appen? Den är verkligen bra; varm och tröstande.”

Håll ut