ÅTERHÄMTNINGSBLOGGEN

Fysisk aktivitet och träning vid ätstörning, del 3: Hitta ett sunt förhållningssätt

Kategori: Allmänt, Kropp, ideal och ätande, Träning och fysioterapi

Hur hittar en ett sunt förhållningssätt till fysisk aktivitet och träning när en är eller varit drabbad av en ätstörning?

Inte alla med ätstörningar använder träning som kompensation förstås. Dessa individer har såklart lättare att återgå till fysisk aktivitet träning på ett sunt sätt då den aldrig varit kopplad till destruktiva mekanismer. Väldigt många använder dock just träning och motion som kompensatoriskt beteende och ångestdämpning. Vid tillfrisknandet behövs därför en slags nyorientering; att hitta ett helt annat sätt att förhålla sig till träning än tidigare. Tänk, att träna som frisk och fri - kanske för första gången i ens liv.

Hur hittar en då ett sunt förhållningssätt till fysisk aktivitet och träning? Det kan såklart se olika ut för olika individer, men en god idé är att börja försiktigt och testa sig fram. Att inte träna så hårt eller ha för många för många pass i veckan initialt är klokt; testa under några veckor och utvärdera efter hand. Hur känns det i kroppen? Och inte minst; hur mår knoppen? Vad händer i dig om du missar ett pass osv. Sikta på helt ångestfri träning som känns skön och rolig och undvik kanske prestationsmål till en början.

Att omvärdera träningen och inte se den som förbränning och/eller prestation kanske gör att du upptäcker att du gillar helt andra saker än du trodde. Kanske var det yoga och klättring som var din grej, snarare än crossfit och löpning. Eller så kommer du på att det är jättekul att lyfta vikter, kreativt att dansa, självförtroende-höjande att utöva kampsport osv.

Och, jag säger det igen; det är helt okej att inte träna. För den som känner att den av olika anledningar inte vill köra regelrätt träning på gym eller liknande så räcker det bra att till exempel ta promenader, transportcykla till jobb osv. För vardagsmotionen gäller samma saker som för träningen; tvång skall inte vara det som styr.

Oavsett tränings- eller motionsform; Hamnar du i negativa tankemönster som att du måste röra dig för att få äta, att du måste gå en viss sträcka varje dag osv så är det viktigt att stanna upp. Byta riktning. Rörelseglädje är motsatsen till träningstvång ❤️

Detta var sista delen i serien om fysisk aktivitet och träning vid ätstörning. Jag kommer självklart att fortsätta skriva om det här och liknande ämnen då det är något som intresserar mig mycket.
Har du frågor som du tror att jag kan svara på är du såklart varmt välkommen att ställa dem!

Bild: pixabay.com