ÅTERHÄMTNINGSBLOGGEN

Träning är inte lösningen på allt

Kategori: Allmänt, Hälsa och ohälsa, Kropp, ideal och ätande, Träning och fysioterapi

Ibland är bästa träningen den som inte blir av. 

  • När du är sjuk
  • När du har ätit för lite
  • När kroppen skriker nej
  • När träningen är ett tvång
  • När du vill straffa dig för något du ätit
  • När du....

Motion och träning är fantastiska hälsofaktorer och vi skall låta det vara just så. Rörelse skall stå för något positivt. Företeelser såsom svält och tvångsmässighet skall definitivt inte blandas in - för då är det inte ett hälsosamt beteende längre! Tvångsmässig träning kan aldrig, aldrig vara hälsosam.

Jag förstår den goda meningen i ”den bästa träningen är den som blir av” men ibland är det precis tvärtom och det behöver vi också ha med oss. För oss som exempelvis arbetar som fysioterapeuter/sjukgymnaster, som annan vårdpersonal eller i en coachande position är det viktigt att vi - samtidigt som vi generellt uppmuntrar till rörelse - också kan upptäcka när någon tränar på ett destruktivt sätt.

Det är så lätt att ryckas med i "träningspeppen"; att heja på den som är duktig och tränar mycket. Träning och fysisk aktivitet är ju vanligen hälsosamt, men det finns undantag och de är inte så ovanliga som man kanske vill tro. Därför bör råd om träning och rörelse komma först efter att man förhört sig om patienten/klientens livsstil. 

Så att den redan tvångsmässigt tränande personen med bulima nervosa och risk för hjärtsvikt slipper råd om att "börja jogga" (som behandling mot sin depression). Så alla utmattade, övertränade, "clean eating"-människor slipper bli bekräftade i sin livsstil med orden: "Ja men det är ju bara bra att du tränar". Eller för den delen alla de som har övervikt, som redan tränar på ett hälsosamt sätt, men som antas vara inaktiva och därför uppfordrande uppmanas röra sig mer. Skulle nog vara ganska skönt för dem att slippa höra detta hela tiden, oavsett vad de söker vård för!

Vi bör passa upp med att se träning, och mer träning, som lösningen på allt... Spoiler alert: Träning är inte lösningen på allt. Och mer träning är inte alltid bättre.


Läs också:

Att bryta träningstvång

Tvångsmässig träning kan aldrig vara hälsosam!

Rörelseglädje är motsatsen till träningstvång!

Bild: Pixabay.com