ÅTERHÄMTNINGSBLOGGEN

4 sätt att hantera sommarångest

Kategori: Allmänt, Hälsa och ohälsa

För många med psykisk ohälsa kan sommaren kännas hetsig då den förknippas så starkt med lycka, spontanitet och att vara uppbokad på sociala evenemang. Pressen att en ”ska” må bra får ofta motsatt effekt och många känner sig nedstämda när sommaren står för dörren. Saker som för andra bara är trevliga kan upplevas riktigt ångestframkallande; sommarfester, strandhäng, uteserveringar blir sommarplågor i negativ bemärkelse.  

Så vad kan en göra för att sommaren skall kännas lättare att ta sig igenom? Kanske kan något av följande förslag vara till hjälp:

1. Etablera sommarrutiner

Många mår dåligt av att semestertider medför att de vanliga rutinerna helt försvinner. Att hitta ett par ”sommarrutiner” (utan att låsa upp sig för mycket) kan vara hjälpsamt. Exempel: Lyxig sommarfrukost med efterföljande promenad och podd-lyssning om morgnarna.

2. Återskapa positiva sommarminnen

Exempel: Hälsa på mormor och fika i syrenbersån. Köp ett ton serietidningar på loppis och sträckläs. Cykla och köp mjukglass på det där speciella stället.

3. Värna om sömnen

Sömn är viktigt för det mentala välmåendet och under sommaren upplever många att sömnen försämras pga värmen och ljuset. Värna om nattsömnen genom att se till att exponera dig för mörker (rullgardin/persienn/mörkläggningsgardin) när du ska sova och se till att ha det så svalt som möjligt i rummet (fläkt/AC/vädra).

4. Hitta din grej

Du måste inte älska sommaren, men du behöver acceptera den. Att längta efter oktober i tre månader kommer inte att göra det lättare så försök hitta din ”grej” med sommaren. Det kanske finns fördelar med sommaren som du inte tänkt på? (Och du, försök släppa kraven på att du ska vara i solen och bland folk hela tiden. Det är okej att ligga inne och kolla serier på Netflix också).

Sommartid. Ljuvlig, hetsig eller något däremellan? 🌸

KOMMENTARER:

  • Hanna Karlsson säger:
    2019-06-11 | 17:30:23
    Bloggadress: http://hannafialotta.blogg.se/

    Jag gillade dina tips. Det jag särskilt tar med mig är det där med rutiner. Jag är en mästare på orutiner och jag tror min kropp skulle må bra av mer det.

    Svar: Vad bra ❤️ Tack för att du läser ❤️
    Johanna Ahlsten

  • Ida Jansson säger:
    2019-06-13 | 13:33:02
    Bloggadress: http://onlyonewaytogo.blogg.se/

    Jag tycker det jobbigaste är ensamheten. Ser hur andra umgås med vänner på stranden, grillar, går ut och äter ihop, reser osv. När en inte har en enda vän att göra nåt med blir ensamheten så påtaglig 😔

    Svar: ❤️
    Johanna Ahlsten

Kommentera inlägget här: