ÅTERHÄMTNINGSBLOGGEN

Medan du väntar på vård

Kategori: Allmänt, Böcker, Hälsa och ohälsa, Kropp, ideal och ätande

Köerna till vård för ätstörningsproblematik är långa på många ställen i landet. Det är inte rätt, det är inte rättvist, men det är så det ser ut. För den som är drabbad av en ätstörning och som har tagit modet till sig och samlat kraft för att söka hjälp kan beskedet om vårdkö vara nedslående. Därför är det viktigt att ha en handlingsplan att ta till i väntan på vård. Såhär kan du börja själv medan du väntar på hjälp:

Sök stöd hos Frisk & Fri Riksföreningen mot ätstörningar. Frisk & Fri är inte vård, men erbjuder stöd i ett flertal olika former såsom stödchatt, öppna träffar och mentorer. Läs mer på Frisk & Fris hemsida.

Läs Mattillåtet (och prova gärna att följa stegen!) En bok-klassiker som håller och som hjälpt så många att bli friska. Att börja med Mattillåtet är en väldigt bra grund till att bli frisk och fri.

Ta små steg mot friskhet. Du har allt att vinna på att inte bli sjukare, utan snarare börja friskhetsresan på egen hand. Allt du kan göra själv på det friska spåret är bra! Gå inte i tankefällan om att du måste vara ”tillräckligt sjuk” - det är aldrig en bra väg att gå.

Sök privat. Det här är ett alternativ som tyvärr är helt avhängt på ens ekonomiska situation. Sjukt orättvist, men det finns t ex många bra psykologer som en kan gå till privat, utan väntetid. Kan även finnas samma möjlighet till dietist privat osv. Dock viktigt att vara lite kritisk till den hjälp/vård en söker sig till privat; är vårdgivaren legitimerad, kan vårdgivaren något om det du söker för, tar/har vårdgivaren något medicinskt ansvar osv. 

Stå på dig i vården. Prata om ätstörningar. Våga vara en ”jobbig” patient. Får du inte rätt bemötande när du söker vård; exempelvis får höra att du ”inte ser så sjuk ut” eller liknande så upplys läkaren vänligt men bestämt om hur ätstörningar funkar, att allt inte handlar om vikt, att det inte alltid syns utanpå och att det faktiskt finns fler diagnoser än anorexia nervosa - och att du faktiskt mår väldigt dåligt! Beskriv dina besvär och hävda din rätt till vård! (Kan vara tufft att orka och våga, men försök ❤️)

Bild: pixabay.com
 
Observera att jag verkligen rekommenderar dig att söka hjälp för ätstörningen; det är bra att söka vård när en är drabbad av ätstörning och det finns rätt hjälp att få ❤️

KOMMENTARER:

  • Anonym säger:
    2019-09-24 | 15:04:06

    Har gjort typ alla punkter ovan 😊 vill även lägga till: följ kroppspositiva/feministiska/recoverykonton på Instagram

    Svar: Jättebra tillägg ❤️
    Johanna Ahlsten

  • proanavsfitspo.blogg.se säger:
    2019-09-27 | 08:55:02
    Bloggadress: http://proanavsfitspo.blogg.se/

    Tack för tipsen

    Svar: ❤️
    Johanna Ahlsten

Kommentera inlägget här: