ÅTERHÄMTNINGSBLOGGEN

Vi är menade att se olika ut - prata med barnen om kropp och ideal

Kategori: Allmänt, Böcker, Kropp, ideal och ätande, Mammalivet

Tack alla som tänkt till kring hur vi kan prata med barnen om smalhetsnormen. Vi är överens om att det är svårt, men nödvändigt. Här är några av de tips och funderingar som kommit in såhär långt:

”Jag tror frågor är bra. Varför är det viktigt att vara smal? Säger vem? Hjälpa barnet att tänka efter”

Yes! Hjälpa barnen att (tidigt) ifrågasätta ideal med mera, att faktiskt tänka kritiskt.

”Läsa böcker för dem om människor som ser olika ut på olika sätt (inte bara tjock/smal utan andra faktorer också)”

Ja! Kul att läsa för barnen också, det blir ju att förena nytta med nöje! Boken Bara rumpor av Annika Leone och Bettina Johansson (utgiven på Lilla Piratförlaget) passar säkerligen utmärkt i detta syfte. (Ge mig gärna fler boktips!)

Bild lånad från Lilla Piratförlagets Instagram

”Tror det viktigaste du kan göra är att föregå med gott exempel och behålla ditt avslappnade förhållningssätt till mat och kropp”

Så sant. Att vara en trygg ö i ett hav av smalhets och kroppsskam är sannolikt av stor betydelse för barnet.

”Jag tror jättemycket finns att vinna i dels hur man pratar om sin egen kropp och dels hur man pratar om våra olikheter som i grunden något positivt”

Ja! Att olika är något bra och att vi inte är menade att se exakt likadana ut! Preach!

 

”Att jag själv är med på bilder och inte tar 700 olika för att bli nöjd/godkänna att de syns. Inte för att kidsen ska fläkas ut på nätet (varken av sig själva eller andra) - men vi lever ändå i en värld där vi syns på bild, och det är en bra övning i "Så här ser jag ut och det är ok!" att kunna vara med på kort (utan filter eller perfekta vinklar). Så, inget jag säger - däremot visar genom hur jag agerar när en kamera kommer fram”

Bra! Det här ska jag jobba på. Är ibland inte så ”chill” med att vara med på bild, ofta missnöjd osv (även om det blivit otroligt mycket bättre/lättare de senaste åren).

”Vi pratar om kroppsprat - om hur andra kan tänkas döma kroppar, hur medias sätt att visa kroppar dömer etc. Barnen är väldigt medvetna och kan själva kommentera när de tycker saker är skeva - men att veta saker i teori är ju tyvärr inte tillräckligt för att känna det i praktiken” 

Att prata om hur den skeva verkligheten ser ut är nog viktigt, särskilt med äldre barn. Problematisera när de är mogna liksom.

Lyckligt ovetandes om smalhetsnormen 

Tack igen för ert engagemang! Fortsätter gärna att diskutera den här viktiga frågan så fyll gärna på med tips och tankar ❤️ 

PS. Läs även: 

Gör ätandet oladdat och kravlöst 

Kommentera inlägget här: