ÅTERHÄMTNINGSBLOGGEN

Hitta ditt eget hälsotänk

Kategori: Allmänt, Kropp, ideal och ätande

Sunt förnuft Källkritik Nyanserat tänkande
Tre saker som det, enligt mig, finns ett stort underskott av i dagens hälsotänk. Istället är begreppet hälsa laddat med så otroligt mycket rädsla: rädsla för att inte göra rätt, rädsla för att inte vara rätt, rädsla för att inte passa in. Den som lyssnar på (de aldrig sinande) larmrapporterna och "expertråden" kring kost kan i stort sett inte äta annat än (ännu så länge) råa broccolibuketter då det mesta i matväg idag tycks vara "fel" eller "farligt". Och all denna rädsla skapar en slags "hälso-extremism" där "hälsosam" i det närmaste likställs med att behöva bli någon slags militant asket. Allt eller inget-tänket genomsyrar hälsodebatten och hälsohetsen utnyttjas till en miljardindustri som går runt just på alla dåliga samveten och rädslor. Många sväljer ju kvällstidningarnas och de självutnämnda hälsoexperternas budskap med hull och hår ---> rädslan säljer lösnummer, chia-frön, dyra personliga tränare/kostrådgivare och så vidare... Men blir vi mer hälsosamma av att vara så rädda för allt? Och är det verkligen hälsosamt att vara en extremist? De allra flesta vet (ja, jag har svårt att tro att någon missat denna info) att vi bör röra på oss regelbundet, inte dricka för mycket läsk och så vidare, men varför måste vi dra hälsobegreppet längre än att sikta på att må bra? Jag är väl medveten om att många skulle må bättre av att äta mindre/mer kalorisnålt och röra sig mer (jag vet även de som skulle må bra av det motsatta), men du måste inte försaka allt som är roligt eller smakar bra för att ha en god hälsa. Du måste heller inte uppnå någon perfektion för att vara hälsosam. Sunt förnuft, källkritik och nyanserat tänkande räcker långt. Utöver det tror jag på att hitta de individuella faktorerna som ger dig hälsa på riktigt. DSC_1346 Mitt hälsotänk går ut på ungefär:
Hur ser just ditt hälsotänk ut?
    PS. (Med tanke på "Aftonblaskans" rubriker de senaste dagarna): Här förklarar Jacob Gudiol (som kan det här med källkritik) varför en och annan skinkmacka inte alls är lika farligt som att röka ;-)

Kanelbulle-recensenten, del 15

Kategori: Allmänt, Livets goda, Personligt, Ätbart

I helgen fick kanelbullar från stenugnsbagariet Brot följa med hem till en av "fikorna". Brot är ett riktigt hippt fin-bageri som finns på två ställen (Liljeholmen och Odengatan) i Stockholm. Tidigare har jag och sambon beställt födelsedagstårta (mycket bra prinsesstårta) därifrån och jag har även varit förbi och köpt matbröd några gånger, men alltså inte provat kanelbullarna förrän nu. Vad kan då sägas om deras kanelbullar? Hm, måste erkänna att jag är kluven till Brot-bullen... Å ena sidan ett väldigt vackert bakverk med trevlig och tydlig smak av både kanel och kardemumma, dessutom (faktiskt) hyfsat generöst med fyllning! Å andra sidan så var bullen på sina ställen väldigt torr och överlag tyvärr ganska kompakt. Betyget blir, efter lite tvekan, 3 kanelstänger av 5 möjliga.
 
_20151024_154152
 
Räddad av bra smaker kan man kanske säga, men den här bullen skulle ju ha kunnat få ett toppbetyg om den bara hade varit...färsk? Kanske får ge den en andra chans? :-)
 
_20151025_150122 _20151025_150640  

En o-perfekt utmaning

Kategori: Allmänt, Personligt

"Den medvetna eller omedvetna önskan om perfektion smyger sig lätt på och förpestar tillvaron. För om perfekt är det önskade resultatet så är en dömd att bli missnöjd och olycklig, oavsett vad det gäller. Perfektion existerar ju inte i verkligheten. Det perfekta är en myt, och den som väljer att tro på den kommer att bli besviken. Kanske är att vara perfektionist en drivkraft som många 'lyckade' människor har och kanske krävs det ett visst mått av perfektionism för att få vissa önskade framgångar i livet även för mig, vad vet jag? Det jag är säker på är hur som helst att perfektion i sig aldrig kan bli en källa till lycka...."
Orden är mina egna och kommer från ett gammalt blogginlägg där jag skrev om Perfektfällan, den där strävan efter perfektion som aldrig leder till en känsla av nöjdhet utan bara blir en ond cirkel av ökade prestationskrav. Kloka ord ;-) men hyfsat svåra att leva efter då så mycket i vår prestationsinriktade värld kretsar kring just perfektion och ständig förbättring. Jag inser någonstans att jag själv är i riskzonen för att vara lite perfektionistiskt lagd, men jag skäms nästan när jag skriver det: "Vadå? Jag? Perfektionist? Det jag gör är ju inte perfekt - och jag är ju aldrig nöjd?" Nä, just det ;-) Har nu en personlig utmaning på gång, nämligen att börja göra saker o-perfekt, men bra nog. Haha, det är med ett visst obehag jag skriver detta kan jag lova ;-) Ja, i själ och hjärta är jag nog fullkomligt livrädd för att bli sedd som slarvig och o-duktig. Jag tror dock att det här o-perfekta tänket kan bli jättebra och en viktig del i att minska min stress. Perfekt finns ju som sagt inte och att då kunna tänka "good enough" (som ju faktiskt existerar) är ju därmed just - bra nog! perfect-948197_640 wisdom-92901_640 nobody-is-perfect-688367_640   Bilder från https://pixabay.com/