ÅTERHÄMTNINGSBLOGGEN

Fokus på återhämtning i nya AFS

Kategori: Allmänt, Återhämtning

Den 31 mars i år (2016) började de nya föreskrifterna för Organisatorisk och social arbetsmiljö (AFS 2015:4) att gälla. De "marknadsfördes" också på ett nyskapande sätt genom Youtube-filmen: Utmaningen - en film om den sjuka jobbstressensom många såg och blev berörda av. [embed]https://www.youtube.com/watch?v=Y4cIbehTmfY[/embed] När jag nyligen tog mig tid att läsa igenom AFS 2015:4 så blev jag positivt överraskad över att  mitt favoritämne - återhämtning - faktiskt fått ganska mycket fokus i de nya föreskrifterna. Vikten av just återhämtning för att må bra i arbetet poängteras på flera ställen i texten, exempelvis så står det:
 
"...När kraven i arbetet mer än tillfälligt överskrider resurserna. Denna obalans blir ohälsosam om den är långvarig och möjligheterna till återhämtning är otillräckliga.”
Och:
"Arbetsgivaren bör ta hänsyn till tecken och signaler på ohälsosam arbetsbelastning vid tilldelningen. Att minska arbetsmängd, ändra prioriteringsordning, variera arbetsuppgifterna, ge möjligheter till återhämtning, tillämpa andra arbetssätt, öka bemanning eller tillföra kunskaper är exempel på åtgärder för att förebygga ohälsosam arbetsbelastning.”
 
Att återhämtning på ett sådant här sett lyfts fram som viktigt och något som bör vara en rättighet känns verkligen positivt. Återhämtning är min hjärtefråga och en hälsoaspekt som jag hoppas och tror kommer att uppmärksammas allt mer i framtiden.
 
_20160527_112708  

Mat! (Blogglista)

Kategori: Allmänt, Livets goda, Personligt, Ätbart

_20160521_134222

Lets talk about...Food! Här kommer en blogglista om ett av livets stora glädjeämnen: Mat!

Favoritsallader: Absoluta salladsfavoriten är grekisk sallad med rikligt med (äkta) fetaost och kalamataoliver av fin kvalitet. Ett gott bröd till (och gärna ett glas rött vin) blir pricken över i! En annan sallad som jag verkligen gillar är den kycklingsallad som vi brukar köpa från vår närmaste pizzeria. Salladen serveras med nybakat ost-bröd och god vitlöksdressing och är en riktig sommarfavorit här hemma.
 
Tre saker du inte vill ha på pizzan:
  1. Banan! Älskar banan men INTE varm eller i mat.
  2. Gorgonzola...Blä...
  3. Pommes frites. Verkar bara konstigt tycker jag 😊
_20160521_134236 Äter jag hellre hemma än på restaurang: Hm, förmodligen någon "slafsig" mat som är svåräten och som man lätt spiller på kläderna, hehe 😉
 
Favoritdessert: Just nu är det helt klart smulpaj med vaniljglass 😍😍😍 I övrigt så är ju choklad i alla former ett säkert kort.
 
Något du skulle kunna äta varje dag: Exempel på livsmedel som jag äter varje dag är: Frukt, bröd och mjölkprodukter. Vad gäller sammansatta maträtter så tror jag nog mest på variation och kan egentligen inte komma på en maträtt som jag skulle vilja äta varje dag, skulle nog tröttna på det mesta. Däremot så finns det ju rätter som jag/vi äter ganska ofta, mest för att vardagsmaten lätt blir ett par rätter som går på rotation 😉 Men det är helt okej.
 
Det lagar jag helst nu för tiden:  Helt vanlig mat 😉
 
Något du tycker om men inte äter så ofta: Pannkakor!
 
_20160521_132712
 
En kötträtt du tycker om: Fläskfilé eller fläskytterfilé med vitlök och örter, serverad med ugnsstekt potatis och rotfrukter.
 
_20160521_132637
 
Vad äter jag helst till frukost: Vardagsfrukosten brukar bestå av ostmackor (obligatoriskt!) med gurka, yoghurt och müsli, en kopp té och ibland en frukt.
 
_20160521_132652
 
Bästa matkulturen enligt dig? Italien eller Grekland, mums! (Som gravid har jag även blivit omåttligt förtjust i svensk husmanskost och drömmer om kalops och rullader hela dagarna, hehe.)  
 
Listan hämtad från http://nouw.com/blogglistor  

Kanelbulle-recensenten, del 17

Kategori: Allmänt, Livets goda, Personligt, Ätbart

Har ju helt glömt bort att posta recensionen av kanelbullen som åts på Kristi Himmelsfärdsdag! Två veckor gammal bulle alltså, men när den åts var den färsk! 😉
 
Under en av de första riktigt varma försommardagarna promenerade jag och sambon runt på Långholmen här i Stockholm. Efter en stund blev vi fikasugna och hamnade vid en liten kiosk kallad Brofiket. Då det var eftermiddag och solen fullkomligen gassade så lockade mjukglassen mest, men till min stora besvikelse visade den sig vara slut (!) Fler hade onekligen tänkt samma glassiga tanke som vi 😏
 
 I brist på mjukglass så bestämde vi oss för...surprise, surprise: Kanelbullar! Vi serverades varsin (misstänkt) snygg bulle som gav känslan av att vara nybakad (förmodligen bake off, men vad gör väl det när det smakar bra?) Fyllningen var industriellt jämnt fördelad och relativt väl tilltagen. Vad gäller smak så var den helt klart god, men inget extravagant. En bra, men lite "snäll" kanelbulle som smakade extra gott då den var alldeles nygräddad och dessutom avnjöts utomhus i fantastiskt vårväder. Brofikets kanelbulle får betyget 3,5 av 5 kanelstänger, lite högre än medel alltså.
 
_20160506_035416