ÅTERHÄMTNINGSBLOGGEN

Kanelbulle-recensenten, del 26

Kategori: Allmänt, Livets goda, Mammalivet, Personligt, Ätbart

En liten tradition den här sommaren har blivit att gå förbi 7 eleven och köpa med fika och sedan sätta oss i mysiga Ivar Los park - det gör vi minst en gång i veckan just nu för det är så himla fint där! 😊 Idag kom jag på att jag aldrig testat 7 elevens kanelbulle (!) och det var ju givetvis tvunget att åtgärdas! Kanelbullen får 4,5 av 5 kanelstänger. Stor, god, generöst med fyllning, färsk och saftig och mycket kanelsmak. Lite för mycket pärlsocker bara, gillar inte knastret, men bortsett från det mycket bra.
 

Här kommer lite mys-bilder från dagens besök i Ivar Los park:

Hade älskat den här lekstugan när jag var liten!
 
Park-fika är det bästa för småbarnsföräldrar (Ester fick klämmis 👍)
 
En riktig gammal trotjänare
 
Magnifik utsikt över sommar-Stockholm 😍
 
Köra traktor är jättekul tycker Ester!

Träning och svält går inte ihop

Kategori: Allmänt, Kropp, ideal och ätande, Träning och fysioterapi

Jag är djupt övertygad om att människan är gjord för rörelse och att fysisk aktivitet är något som vi generellt mår väldigt bra av. I vårt samhälle idag rör sig alltför många alldeles för lite och det är mycket bekymmersamt. Att verka för att fler skall bli tillräckligt fysiskt aktiva är en viktig insats för folkhälsan som jag stödjer till 100%. Samtidigt är det viktigt att belysa att träning inte är hälsosamt under vilka förutsättningar som helst. Ett exempel är:
 
Om du svälter skall du inte träna.
 
Det kanske känns självklart för de flesta? Jag hoppas det! Men det finns de som använder sig av träning/motion som ett (destruktivt) sätt att lindra ångest och kompensera för oönskade kalorier och som samtidigt svälter sig. Det här är värt att påtala då det påverkar livet för de drabbade långt mer än vad många förstår. Starka motionstvång och hård träning som förutsättning för att över huvud taget få äta är vardag för flertalet ätstörningsdrabbade.
 
Och det kan bli riktigt farligt då tvången i svåra fall kan vara så starka att inte ens allvarliga fysiska men hindrar den drabbade från att röra sig. Motion som villkor för att få äta kan aldrig vara sunt, eller normalt, hur en än vänder och vrider på det. Och träning är enbart destruktivt för en svältande kropp. Det tillför heller inget positivt till ett socialt liv, arbete eller studier att tvinga en kropp i svält till ständig stress. Med andra ord så är det inte ett dugg "duktigt"*, eller tecken på "bra karaktär"* att träna under svält. (*Tyvärr är detta exempel på vad personer med träningstvång har fått höra, hur sjukt det än må låta). Allt som oftast VET den ätstörningsdrabbade att träning under minimalt energiintag under lång tid är direkt nedbrytande, det handlar alltså inte om brist på kunskap. Men att rent intellektuellt veta är tyvärr inte detsamma som att kunna omsätta kunskapen i praktiken.
 
Svårigheter att gå emot ångest och tvångstankar gör att den destruktiva träningen får fortsätta trots lidandet den för med sig. För den drabbade kan det också vara svårt att inse att det som gäller för andras kroppar även gäller en själv; det är inte ovanligt att man ser sig själv som "det stora undantaget" vad gäller ämnesomsättning osv. Som jag skrev i inledningen så är jag övertygad om att fysisk aktivitet i grunden är hälsofrämjande. Att för den ätstörningsdrabbade så småningom hitta (tillbaka) till rörelseglädje och fysisk aktivitet som en del av livet är därför självklart något att sträva efter. För att bli frisk gäller det dock att inte ha för bråttom förbi steget att drastiskt minska eller till och med tillfällligt helt sluta med all motion och träning.
Viktiga poänger med att våga sluta träna:
  • Kroppen får chans att komma ikapp och skador som tillfogats kan i bästa fall repareras, eller åtminstone avstanna.
  • Den drabbade ser att det går att leva (och att inget farligt händer) utan hårdträning och tvångspromenerande osv.
  • Den drabbade får chans (förhoppningsvis!) att hitta andra (och bättre) sätt att handskas med ångest.
  • Det är dessutom inte bara kroppen som kommer ikapp - utan även hjärnan, när motion och träning inte längre är något tvångsmässigt.
 
Bild: pixabay.com
 
Processen att få tvångsmässig träning att bytas mot rörelseglädje (och kanske till och med kärlek till den egna kroppen) är en del i ätstörningsbehandling som jag hoppas får mer resurser i framtiden. Som jag varit inne på tidigare är jag övertygad om att fysioterapeuter här har en given roll.
 
 
 
Fotnot 1: Det är inte bara själva svälten som gör det farligt att träna för någon med en ätstörning. Vid bulimi kan till exempel upprepade kräkningar leda till hypokalemi som ger ökad risk för rubbningar av hjärtats funktion (hjärtsvikt) och detta kan innebära livsfara vid hård träning. Fotnot 2: Även normalviktiga eller t o m överviktiga kan ha kroppar som svälter.    

Triss i inspirerande människor!

Kategori: Allmänt, Personligt

Bild från pixabay.com
 
Det finns människor som är så himla bra. Människor som gör så mycket gott inom olika områden, människor som jag beundrar och vill hylla. Idag tipsar jag om tre av mina personliga favorit-influencers, tre kvinnor som jag följer dagligen på sociala medier:

1. Mia Fernando 

Efter att fysioterapeuten Mia Fernando råkat ut för en förlossningsskada så fick hon upp ögonen för kvinnohälsa och hon arbetar idag uteslutande med gravida, nyförlösta och kvinnor med gynekologiska besvär. Mia är samtidigt på väg att fullfölja sin treåriga specialistutbildning inom obstetrik, gynekologi och urologi. Parallellt med detta så driver hon bloggen Baking Babies tillsammans med sin man Joseph. Bloggen startades som en allmän gravidblogg, men efter Mias förlossningsskada 2012 så blev sidan alltmer inriktad på just fysioterapi med fokus på kvinnohälsa. Mia gör ett fantastiskt arbete som fysioterapeut-kliniker, men också som "språkrör" för kvinnohälsa i allmänhet. Bloggen läser jag dagligen och har stor behållning av den; så mycket läsvärt för mig både som fysioterapeut och privatperson. Om du är kvinna och/eller har en snippa och/eller känner någon som är kvinna och/eller har en snippa: IN OCH LÄS! Förutom bloggen så följer jag givetvis också Baking Babies på Facebook och Instagram (@bakingbabies) 😊 Bild från Baking Babies Instagram

2. Elaine Eksvärd

Författaren, retorikproffset och mama-bloggaren Elaine Eksvärd har många bollar i luften, men den viktigaste och mest beundransvärda är hennes engagemang mot övergrepp på barn: "Jag måste bryta denna tystnad för alla oss som tillhör mörkertalet av sexuellt utnyttjade barn. Alla ni nu vuxna som fortfarande är tysta och skäms för något som aldrig var ert fel från början. Ni som bär skammen som aldrig var er att bära. Jag skriver för er. Men jag skriver också för ni föräldrar som vill skydda era barn, lära dem integritet. För er förskolor, idrottsföreningar, skolor och andra platser där barn tillbringar tid – för er som vill försäkra er om att era arbetsplatser och barns trygghetsplatser aldrig ska bli pedofilers brottsplatser. [...]" (Citat från Göteborgs-Posten) I boken "Medan han lever" skildrar Elaine sin egen erfarenhet av att ha blivit sexuellt utnyttjad som barn. Hon har också grundat projektet "Tre ska bli noll" och kämpar dagligen för barns rätt till en trygg barndom. Elaine är så stark och modig - en riktig hjältinna; jag är så innerligt tacksam att det finns sådana som hon ❤️ Jag följer Elaine på Facebook och Instagram (@elaineeksvard) samt läser hennes blogg. Gör det du med! Bild från Elaines Facebook/treskablinoll

3. Lorena Gustavsson

Jag har känt Lorena (via sociala medier) ett flertal år nu och hade även nöjet att ha henne som "kollega" ett tag här på Livskick då hon var krönikör för oss innan hon gick över till att skriva för träningssidan Tyngre.se. Lorena har en lång historia med ätstörnings- och överträningsproblematik, men är idag frisk och fri och en förebild för många. Och varför är inte svårt att förstå: Lorena är...Lorena! Sympatisk dalkulla, träningsnörd, klok-som-en-bok, romantiker, ordkonstnär och liksom bara...bäst! Som en påse Gott&Blandat! 😁 Jag har läst allt Lorena skrivit för Tyngre.se och slås gång på gång av hur insiktsfullt och ärligt hon skriver. Den senaste krönikan "Leva som vi lär" träffade direkt i hjärteroten ❤️ Lorena finns också på Instagram: @typisktlorena ❤️ Bild från Lorenas Instagram
 
PS. Fler av mina favoriter från sociala medier kommer i ett inlägg längre fram tänkte jag, finns ju så många bra ❤️ 😊 Har du själv någon som du vill tipsa om?