ÅTERHÄMTNINGSBLOGGEN

Bra att veta om ”äta-igen-fasen”

Kategori: Allmänt, Hälsa och ohälsa, Kropp, ideal och ätande

Rädsla och ångest när den omättliga känslan sätter in. Magen känns mer eller mindre som ett svart hål. Jag vill bara äta och äta. Varför blir jag inte mätt?

Det känns läskigt och sätter ofta käppar i hjulet i tillfrisknandet, men ”äta-igen-fasen”* är något nästan alla som tillfrisknar från en restriktiv** ätstörning behöver gå igenom. (*Med meningen att ta igen det en tidigare försakat sig. **Vill här bara inflika att väldigt många ätstörningar är restriktiva på ett eller annat sätt). På sistone har jag diskuterat den här upplevelsen med flera personer. Det gläder mig att ämnet kommer på tal, för rent generellt tycker jag att det verkar pratas för lite om fenomenet.

Det är så synd att många blir avskräckta och får svårare att komma vidare i sin ”recovery” på grund av den här rädslan. Här är därför 6 saker att ta fasta på vad gäller ”äta-igen-fasen”:

  1. Den är ofta nödvändig för att du ska kunna bli frisk och återfå pålitliga hunger och mättnadskänslor.
  2. Den ökande hungern är inte ett tecken på att du ”tappar kontrollen” - tvärtom!
  3. Kroppen behöver få äta det du vill äta. Är du sugen på pasta: Ät pasta! Är du sugen på choklad? Ät choklad! Begränsa dig inte, tillåt dig att äta så mycket du vill. Det är kanske så att du kommer överäta och kanske även hetsäta ett tag, men vad du gör: Behåll maten och kompensera inte!
  4. ”Äta-igen-fasen” innebär inte nödvändigtvis att du kommer rusa upp i vikt och om det går fort i början betyder det inte att det behöver fortsätta i samma takt. Jag brukar vara lite försiktig med att prata för mycket om viktuppgång, men här känns det relevant då rädslan för viktuppgång på olika sätt kan vara väldigt stark när man börjar äta mer. Att påminna sig om att kroppen inte har som självändamål att gå upp och upp i vikt i all evinnerlighet kan vara hjälpsamt till viss del. (Men vi behöver också jobba med att acceptera den vikt vi är menade att ha. En människas ”idealvikt” skall inte jämföras med en annans). Med det sagt: Det här är INTE en uppmaning till att hålla på att väga sig. Bäst klarar man sig utan våg!
  5. Fasen är övergående! Om du fortsätter ge kroppen mat; regelbundet, tillräckligt, varierat och du tuggar din mat, så kommer hunger/mättnad fungera helt ”normalt” framöver. 
  6. "Äta-igen-fasen” är egentligen en början till ett intuitivt ätande. För första gången på länge lyssnar du på kroppen och ger den vad den behöver. Fortsätt så ❤️
     
Bild: pixabay.com