ÅTERHÄMTNINGSBLOGGEN

4 saker att tänka på inför julen (för dig som är drabbad av en ätstörning)

Kategori: Allmänt, Hälsa och ohälsa, Kropp, ideal och ätande

 
Jag har längtat till och välkomnar julmyset med öppna armar. Älskar verkligen julen nuförtiden. Men. Den är inte mysig för alla, jag vet det. Juletider var faktiskt ganska hemska tider när jag levde med ätstörningen; maten, alla sociala sammankomster (som också ofta kretsade kring mat), allt dumt prat om den ”farliga” julmaten, alla hetsande löpsedlar om vad en skulle undvika på julbordet...och så vidare. Och, inte minst, förväntningen (från en själv och omgivningen) att en skulle vara glad och lättsam; det är svårt när en inte alls mår bra.

Idag vill jag därför ge några påminnelser inför den stundande juletiden:

1. Julmat är bara helt vanlig mat (liksom julgodis bara är vanlig utrymmesmat). Julmaten är inget annat än den sortens mat du behöver för att kunna bli frisk och fri. Julmaten är alltså inte ”farligare” än annan mat, utan helt vanlig mat med beståndsdelar som vi alla behöver.
 
2. Du behöver inte ”akta dig” för något på julbordet (även fast tidningarna eller folk i din närhet skulle påstå det). Att äta gott och/eller för mycket på julen är heller inget brott. Om det blir lite mer än vanligt under en period så är det inte farligt eller dåligt och det påverkar inget i längden. Du behöver inte skämmas och du behöver inte ”kompensera för” julmaten varken före eller efter julhelgen. Du vinner inget på att göra det, kom ihåg det.

3. Du har ingen redovisningsplikt. Vi lever i en värld där ALLA har en åsikt om mat. Och sociala sammankomster med jobb, släkt osv kring jul kan kännas väldigt jobbiga för den som lever med en ätstörning mycket på grund av att obetänksamma kommentarer kan ställa till det för en under (de redan ganska jobbiga) måltiderna. ”Jag har väl ingen redovisningsplikt heller?” är ett slagkraftigt svar på tal på just dessa nyfikna frågor och plumpa kommentarer om det en äter eller inte äter. 

4. Du är värd att fira jul fastän du inte är frisk ännu. Du är värd att ha det skönt, gott och mysigt oavsett vad ätstörningen vill få dig att tro. Du är också värd ett bra bemötande av anhöriga; familj och vänner, trots att du inte är frisk. Det kan vara extra svårt även för anhöriga i juletid för det blir ofta så uppenbart då att allt inte är som det ska och detta skapar i många fall oro och konflikter. Mitt tips är att försöka tala med dina anhöriga så ärligt du kan: ”Jag vet att jag är sjuk, men jag vill att julen ska bli så bra som möjligt med de förutsättningar som är”. Ärligheten är oftast bättre än att försöka upprätthålla en fasad, även om det kan kännas läskigt att lägga korten på bordet. Och för både din och dina anhörigas skull: Tro på att det kommer fler jular, jular då du kan vara frisk och fri du med - det kan bli så redan nästa år ❤️

Bild: pixabay.com