ÅTERHÄMTNINGSBLOGGEN

Stressad hjärna, stressad kropp

Kategori: Allmänt, Återhämtning

 
Svenska Dagbladet rapporterade för ett tag sedan om ett antal nya studier från högskolan i Halmstad som visar att vardagsstress ökar risken för idrottsskador. Mätningar har gjorts på elitidrottare och resultaten tyder på att det finns ett samband mellan (mycket) stress i vardagslivet och en ökad skaderisk. Enligt forskarna beror detta bland annat på att uppmärksamheten under träning försämras när tankarna befinner sig på annat håll. För att förebygga problemet tros mental träning och mindfulness kunna vara användbart.  
 
Jag tycker att sådana här studier är bra, framförallt på grund av att sambandet mellan det fysiska och det mentala lyfts fram. Många högpresterande människor som både arbetar och tränar mycket tycks ha svårt att förstå att det överhuvudtaget finns ett samband och de begär inte sällan väldigt mycket av sina kroppar.
 
Det är självklart en stor skillnad mellan akuta skador och överbelastningsskador, men det finns även mycket forskning som visar på att immunförsvaret tar stryk av långvarig stress. Tränar du då hårt samtidigt som du arbetar eller pluggar 100% och dessutom upplever mycket vardagsstress (som exempelvis problem i relationer eller andra negativa livshändelser) så tål kroppen helt enkelt mindre. Detta gör att återhämtningen blir bristfällig och att risken för överbelastningsskador blir betydligt större.
 
Har skrivit om detta förut, men tycker att det är värt att upprepas: Ofta är träning utmärkt som en del av en stresshanteringsstrategi, men blir träningen alltför hård och/eller prestationsinriktad kan problem uppstå. Vi pallar inte för vadsomhelst och särskilt inte under de perioder då vi är utsatta för mycket mental stress. 
 
<3
 
 
 
 

Nyanserat om kost - "Trenddieter kan orsaka näringsbrist"

Kategori: Allmänt

Alltid skönt och befriande med kunnigt folk som vågar kritisera dieter! I denna artikel, publicerad i Svenska Dagbladet, uttalar sig en dietist vid namn Marina Sjöberg mycket klokt i aktuella kostfrågor. Artikeln hittar du här
 
 

Livet

Kategori: Allmänt, Personligt

Är nu på väg till Gotland för att imorgon närvara på min morfars begravning.Trots att han var gammal och sjuk så är det såklart sorgligt och jag har stundtals varit väldigt ledsen sedan hans bortgång. Begravningar är ju aldrig roliga och jag ser inte fram emot morgondagen. Dock så vet jag att det kommer att kännas bättre efteråt när vi har fått ta avsked ordentligt.
 
Och en begravning bidrar med perspektiv, får en att fundera över vad som egentligen är viktigt i livet. Och kanske får det en även att fundera på vad som är mindre viktigt och inte värt att lägga sin energi på.
 
För lite drygt ett år sedan var jag på en annan begravning, begravningen för en kollega som gått bort till följd av cancer. Vi träffade henne inte mycket sista tiden för hon var mycket svårt sjuk, men fick genom hennes närstående veta hur hon in i det sista verkligen levde. Hon gjorde det mesta av varje dag, genom att göra de små sakerna som hon fortfarande kunde göra. I hennes fall var det viktigaste av allt att få träffa sina döttrar och sin partner varje dag och att fika med dem. Ena dottern höll ett fantastiskt tal på begravningen om mammans stora intresse för att just fika "...mamma älskade verkligen att fika och det ville hon göra varje dag..."
 
Jag tycker att det säger så mycket om vad som är viktigt egentligen.
 
Begravningar och de medföljande tankarna på livet och döden gör mig inte bara ledsen, utan också väldigt tacksam (kanske just för att det ger lite perspektiv). Först och främst är jag tacksam för att få vara frisk. Men också innerligt tacksam för de där små sakerna: Tacksam för att få äta långfrukost på lördagen och sen krypa ner i sängen igen. Att få sjunga i duschen så att det ekar i badrummet. Att få kramas länge med min älskling. Att få skratta så jag kiknar. Att få upptäcka en ny plats. Att få vara hemma. Att få dricka té ur en vacker kopp. Choklad! Katter! Våren! Fredagar! Livet!
 
Ja, jag älskar verkligen livet och jag är tacksam och nu lovar mig själv att komma ihåg det lite oftare. 
 
 
 
Godnatt morfar, du gillade också väldigt mycket att fika <3