ÅTERHÄMTNINGSBLOGGEN

I brist på annat... (Blogglista)

Kategori: Allmänt, Personligt

Bjuder på en kort blogglista då jag är för post påsk-trött (borde man inte bli piggare av långhelg??) för att orka skriva något vettigare 😊 Så håll till godo!
 
När vaknade du i morse? 06.15
 
Vad var det första du tänkte på när du vaknade? Att jag ville ligga kvar i sängen och sova minst 9 timmar till! 😭 😉
 
Har du ringt någon idag? I så fall, vem? Richard och mamma
 
Vilket humör är du på just nu? Ganska neutralt humör skulle jag säga. Lite trött, men nöjd med att ha jobbat klart för dagen.
 
Vad har du på dig för tillfället? Svarta mjukisbyxor och en grå sweat shirt från Svea. Myskläder med andra ord 😄
 
Har du ont någonstans? Ja, i höger lår och vänster vad, suck.
 
Något du är sugen på att äta just nu? Hm, avokado, fetaost, apelsin, saltlakrits och mjölkchoklad...?
 
Vad köpte du när du drog ditt kort senast? SL-kort (månadskort till kollektivtrafiken i Stockholm).
 
Vilken var den första hemsidan du gick in på internet idag? DN, har jag för mig.
 
Vad ska du göra ikväll? Ta emot MatHem-leverans, laga och äta middag, slappa en stund framför teven och sedan lägga mig tidigt. Party, party som vanligt, haha! 😄 Kram!
 
_20151002_085335  

Frisk och fri påsk

Kategori: Allmänt, Kropp, ideal och ätande, Personligt

Storhelger som påsk och jul kan vara otroligt påfrestande för den som lider av en ätstörning. Rutiner rubbas, det bjuds på annan slags mat än den invanda och pressen att "må bra" är högre än annars. Högtiderna som egentligen skall vara något trevligt blir mest ångestfyllda. Jag har själv varit där. Alltför länge. Det är därför nu en särskild ynnest att som frisk och fri kunna se fram emot påsken. Det skall bli underbart att få vara ledig, bara ha det bra och njuta av allt det goda som hör högtiden till - helt utan ångest. Att kunna njuta av en högtid är bara en av tusentals fördelar med att bli frisk och fri och jag känner en sådan lycka över att det GÅR att komma framåt ❤ Det GÅR. Med de orden önskar jag dig en så bra påsk som det är möjligt för just dig just nu
 
Kramar från Johanna _20160324_123641
 
PS. Fnyser just nu högaktningsfullt åt rubriker som problematiserar det smaskiga påskgodiset - pft, jag äter och njuter av utrymmesmaten på påsken precis som jag ju ändå gör varenda "vanlig" helg 😁 och inte händer det något "farligt" för det

Kroppsuppfattning och svält

Kategori: Allmänt, Hälsa och ohälsa, Kropp, ideal och ätande

Många känner till att det är vanligt bland ätstörningsdrabbade att ha en förvrängd syn på sin kropp och att de ofta lider svåra kval inför att börja äta mer (bland annat) för att spegelbilden säger något annat än verkligheten. Det färre vet om är att det paradoxalt nog är så att ju större grepp svälten får om individen, desto större uppfattar hen sin egen kropp vara. Detta försvårar tillfrisknandet då många med ätstörningar har en enormt stark rädsla för att gå upp i vikt*.
 
Vad som förorsakar en så skev kroppsuppfattning är inte känt, men antagligen är det en felkoppling av aminosyror (proteinets byggstenar) i hjärnan, viket i sin tur är ett resultat av näringsbrist. När man så småningom fyller på förråden och går upp i vikt - det vill säga när kroppen får sina råvaror så att de kan användas för rätt ändamål på rätt plats - försvinner den här felaktiga kroppsuppfattningen." Ur Mattillåtet av Gisela van der Ster
 
Även om det inte är ovanligt att den som har en ätstörning gått in i denna med en felaktig bild av sin kropp så gör alltså själva svälten att personen ser sig själv som ännu "tjockare". En av de klassiska ätstörningsförbannelserna skulle man kunna säga: Att den eftersträvade smalheten aldrig infinner sig hur mycket man än svälter sig/går ner i vikt. Att det så ofta framhålls som något positivt att vara smal samtidigt som viktuppgång är negativt laddat gör det naturligtvis inte lättare att våga äta mer (och gå upp i vikt). Många misslyckas flera gånger på vägen, de börjar äta mer, men får för hög ångest och känner sig "äckliga" och "värdelösa" för att de äter "trots att de inte behöver" och återgår till att svälta. De som väl övervunnit svälten vittnar dock om en mer realistisk kroppsuppfattning och känner en stor trygghet i att hjärnan inte längre spelar en ett spratt. Utmaningen att sluta svälta är av förklarliga skäl inte lätt, men är helt nödvändigt för att bli frisk och fri från en ätstörning. Att förstå att den skeva kroppsuppfattningen till stor del hänger ihop med själva svälten kan kanske vara en hjälp på vägen?
 
tape-403586_640 Bild från: https://pixabay.com/  
 
*Obs! Viktfobi förekommer inte bara hos de som har anorexia nervosa. Det är dessutom fullt möjligt att svälta i en normalviktig kropp.