ÅTERHÄMTNINGSBLOGGEN

5 anledningar att inte ”detoxa”

Kategori: Allmänt, Hälsa och ohälsa, Kropp, ideal och ätande

Du ligger på stranden med ett skönt gäng. Solen skiner, vinden smeker, kanske en glass skulle sitta fint? Så talar någon om att hen minsann tänker börja med detox, en juicefasta. En annan stämmer in: ”Ja jag ska också köra nån detox nu, behöver det efter all alkohol och skräpmat. Få ut alla gifter och så”. En tredje fyller i: ”Beach 2020!” Alla skrattar (lite stelt). Utom du. Ditt glassug är med ens utbytt mot en växande ångest: ”Detox..? Håller alla på med det? Ska man det?”

Det korta svaret är nej. Och här är 5 anledningar att låta bli:


1. Det funkar inte som folk tror att det gör 

Om målet är att ”driva ut gifter”, cellförnyelse osv så behöver man inte sätta sig på en diet med detoxtéer, juicer eller annat för att åstadkomma det. Kroppens organ, exempelvis lever och njurar, sköter rening helt på egen hand och celler förnyas av sig själva hela tiden.

2. Det är egentligen bara ett sätt att banta

Och vi vet ju hur ”bra” olika bantningskurer brukar funka... Dessutom: Jag köper inte att detoxandet i så stor utsträckning skulle handla om hälsa som folk påstår, jag tror helt enkelt folk vill tappa vikt - fort! - precis som vanligt.

3. Att haka på detox-hypen göder dietkulturen

Och vi behöver istället göra motstånd mot den skadliga dietkulturen NU. Inte nödvändigtvis med att visa hur vi frossar i så kallad skräpmat (fast äsch, det kan vi också göra ibland) utan snarare genom att genomskåda sanningshalten i alla "sanningar" som dietkulturen tycker om att sprida (”gluten är dåligt”, ”juicandet gör att jag håller mig frisk”, "man blir tjock av kolhydrater" osv).

4. Det är tråkigt

Äta mat är roligare än att svälta sig. Vem vill ägna sommaren åt att gå omkring ”hangry”? Ingen. Punkt. (En sak till: Att ligga på stranden och prata om saker som detox, är inte det ganska tragiskt? Beach 2020 borde innebära strandliv där alla kroppar är välkomna. Ingen borde känna sig pressad till detox eller liknande).

5. Det är onödigt

Om målet då skulle vara god hälsa så är det bästa att äta varierat över tid, hålla sig hyfsat till kostrekommendationerna och röra på sig i lagom mängd (+ tvätta händerna, ni vet, det är ett bra tips). Detox är bara slöseri med tid.

Njut av din sommar - utan detox 

 

PS. Dricker du för mycket alkohol och vill sluta med det? Jättebra, men du behöver ingen detox för det heller, det finns bättre sätt ❤️