ÅTERHÄMTNINGSBLOGGEN

Det behövs fler röster som Jonathans

Kategori: Allmänt, Hälsa och ohälsa, Kropp, ideal och ätande

I Metro som publicerades måndagen den 22 februari kunde vi på debattsidan läsa om Jonathan Ekblad som berättade om sin upplevelse av att ha haft en ätstörning. Jonathan fick fram många viktiga poänger i sitt inlägg, bland annat det här med att ätstörningar inte enbart drabbar tjejer och att det sannolikt finns ett stort mörkertal (bland annat bland män) som av olika anledningar inte söker hjälp/identifieras i vården. Den som är lite mer insatt i hur ätstörningar fungerar blir kanske förbryllad över att de sakerna som Jonathan nämner fortfarande verkar vara nyheter för många, men det allmänna kunskapsläget om ätstörningar är faktiskt häpnadsväckande förlegat och bristfälligt.
 
Media lyfter fortfarande oftast fram anorexi som den enda ätstörningsdiagnosen (gärna genom reportage illustrerade med triggande bilder på magra kroppar) likaså är det inte alls säkert att en vanlig allmänläkare på vårdcentralen förstår att en normalviktig person faktiskt i allra högsta grad kan lida av en ätstörning, eller att en man kan vara drabbad och så vidare. Myterna om ätstörningar hänger sig envist kvar, trots att Frisk&Fri, Livskick med flera verkligen kämpar för att nå ut med rätt information på ett bra sätt. Därför behövs fler debattartiklar som Jonathans. Fler röster. Fler ansikten på människor som har eller har haft ätstörningar. Mer kunskap och allmänt intresse av att förstå. Hur stort mörkertalet är vet ingen, men Jonathans inlägg kan vara precis en sådan åtgärd som gör att fler vågar höja sina röster och/eller söka hjälp.
 
IMG_20160222_120936

Den smala lyckan - Om att bli lurad av enätstörning

Kategori: Allmänt, Kropp, ideal och ätande, Personligt

Hur kunde jag så länge gå på att jag skulle bli lyckligare och mer lyckad av att äta restriktivt? Hur kunde jag gå på den förbannade lögnen som sabbat så mycket för mig genom åren? Hur kunde jag tro att jag skulle känna mig ful och misslyckad om jag gav min kropp tillräckligt med näring och energi? Jag har ju ett värde. Ett alldeles fantastiskt människovärde, som är helt oberoende av vad jag väger eller äter. Jag är inte smalast, vill inte ens vara det, det finns så många andra poänger med min existens. Jag har lust till livet nu, jag skrattar och jag älskar. Jag vågar allt mer göra min röst hörd och jag tror mer på mig själv. Hela tillvaron är så färgrik jämfört med förr. Ätstörningar är elaka, lömska och förrädiska. På andra sidan ser jag att allt var lögn och ofta känns det bittert att så lång tid fick gå när det fanns något så oändligt mycket bättre som väntade. Låt dig inte (längre) luras ❤
 
music-786131_640 Bild från: https://pixabay.com/

Teamkänsla, kommunikation och stresshantering

Kategori: Allmänt, Återhämtning

I onsdags hade vi planeringsdag med min arbetsplats - en mycket trevlig dag (och kväll) fylld av meningsfulla diskussioner, god mat och trevligt sällskap! Temat för planeringsdagen var teamkänsla, kommunikation och hur vi kan minska och hantera stress i gruppen. Ämnen helt i min smak med andra ord 😄

En konsult (med stor erfarenhet av att jobba med företag och ledningsgrupper inom vården) och en psykolog höll i trådarna och hjälpte oss att fundera kring och formulera riktlinjer för de ovan nämnda ämnena. Ett mycket fint initiativ av våra chefer att ordna en sådan team building, tycker jag! Det är så skönt och bra med sådana här dagar då man får komma iväg och göra något annat än de vanliga arbetsuppgifterna. Att få umgås med sina kollegor i en annan miljö blir liksom en form av återhämtning.
 
_20160211_071015
 
Ovan ser ni bild på ett av många kreativa samarbeten som skapades under dagen och handlar just om hur vi tillsammans kan förebygga och behandla stress. Några av punkterna som kom upp var exempelvis:
  • Att hjälpas åt, men kunna säga nej om det blir för mycket
  • Gemensamma fikapauser
  • Se varandra
  • Motverka dåligt samvete vid VAB eller sjukdom
  • Tid för reflektion
  • Att ta hand om sig själv
  • Tydliga rutiner/standards för vårt arbetssätt
  • Att våga säga till när något inte känns bra
  • Ha respekt för att folk är olika (hanterar och reagerar olika på stress osv)
Vad har du själv för tankar kring att minska stress på din arbetsplats eller skola?