ÅTERHÄMTNINGSBLOGGEN

Sprid kärlek, inte ångest

Kategori: Allmänt

Dags att fly Facebook märkte jag idag: Ett nytt år står inför dörren och nu är tydligen tiden inne att ha dåligt samvete för den goda julmaten som njutits samt sätta upp orealistiska tränings- och späkningsmål (i alla fall om en ska tro mitt Facebook-flöde).
 
Suck och morr.
 
Det är bara så fel att det ska börja hetsas värre än någonsin för att det blir ett nytt år. Självklart är det inget fel i att börja träna - det är ju jättebra - men att göra det enbart på grund av ångest och dåligt samvete och med alldeles för högt satta mål leder sällan till någon succé. Och att folk har ångest efter att ha ätit gott och vilat ut under julen är ju bara sorgligt, onödigt och helt vansinnigt, ingen behöver straffas för att ha gjort det kom ihåg det!
 
Jag lider med alla er som tampas med en ätstörning just nu. Jag vet att det verkligen kan vara jättejobbigt att exponeras för den här bantningspropagandan som poppar upp vart en än tittar så här års. Det är inte lätt att bli frisk i en ätstörd värld, sorgligt men sant.
 
Tycker du att det är jobbigt med den uppskruvade hälsohetsen så är mitt tips att bojkotta Facebook, Twitter, Instagram med flera om flödena triggar dig och istället vända dig till de frizoner som finns. Vill du inte helt avstå från sociala medier så är det såklart också okej. Men du, även om det är jättejobbigt, försök att stå emot att posta "dåligt samvete-statusar" om mat och träning på de sociala medierna. Sprid kärlek, inte ångest <3
 
Livskick är en frizon där det publiceras väldigt många intressanta, stöttande, roliga och bra artiklar som varmt kan rekommenderas som en motvikt till hälsohetsandet. Läs bland annat:
 
 
*Andas ut och återgår till att äta gott och njuta av ledigheten*
 
Kärlek <3
 
 
 
 
 

Åh, Astrid!

Kategori: Allmänt

Kan varmt rekommendera SVTs dokumentär Astrid om allas vår Astrid Lindgrens liv. Har just sett första delen (del ett av tre) på SVT play och ville inte att den skulle ta slut! Har alltid älskat Astrid och efter den här dokumentären gör jag det ännu mer. En mycket intressant och gripande skildring av bland annat hennes uppväxt i Småland, livet som ung mamma i krigets Sverige och hur hennes karriär tog fart. 
 
"Hon blev Astrid med ett helt land och Astrid Lindgren med en hel värld. Hennes berättelser och hennes figurer färdas över alla gränser. I dokumentären visas aldrig tidigare publicerat material ur dagböcker, brevväxlingar och filmer." (Text från SVT).
 
Dokumentären Astrid är tillgänglig på SVT play fram till 31 januari. Del 1 hittar du här och del två hittar du här (del 3 släpps torsdag 1 januari).
 
Till Astrid, alla barns beskyddare och en fantastisk människa: ett Tack från mig för att du bidrog till en lite tryggare barndom <3.
 
 
 
 
 

Dagens tips: Låt kvinnor vara!

Kategori: Allmänt

Liselotte skriver bra om att (låta bli att) kommentera gravidmagar, fråga kvinnor när de tänkt att skaffa barn och andra sätt att lägga näsan i blöt. Det eminenta inlägget hittar du här och hon har även skrivit mycket i liknande frågor innan (se länkar i inlägget).
 
Värt att påminna om de här sakerna, de tåls att upprepas då folk aldrig verkar lära sig..?
 
Har själv skrivit en del i ämnet här och här och här och här.