ÅTERHÄMTNINGSBLOGGEN

Gravid (blogglista)

Kategori: Allmänt, Mammalivet, Personligt

Eftersom jag håller på och bakar en ny bebis för fullt så kändes det aktuellt med den här listan igen (gjorde den även när jag väntade Ester 😊)
1. Vilken vecka är du i nu?
25
2. När är du beräknad?
Beräknat datum för förlossning är 19 maj.
3. När fick du reda på att du var gravid?
15 september 2017.
4. När och hur berättade du för din partner att du var gravid?
Direkt när jag hade tagit graviditetstestet. Lite mindre chockade var vi den här gången men det kändes ändå overkligt.
5. Hur gamla är du och din partner och hur länge har ni varit tillsammans?
33 respektive 40 och vi har varit tillsammans i 10 år i år!
6. Mådde du mycket illa i början?
Ja. Mådde länge jätteilla. Och var så vansinnigt känslig för lukter. Nu är det mycket bättre och jag kan till och med dricka kaffe 🙏☕️
7. Är du känslig?
Ja, lite mer än vanligt.
8. När kände du bebisens första sparkar?
Kände något redan i v 15 (!) men de har blivit tydligare och tydligare och nu känner jag varje dag, mest på kvällar och morgnar och när jag ligger ner.
9. Är du orolig?
Ja. (Som vanligt.)
10. Har du fått bristningar?
Nej, inte ännu i alla fall. Kan inte säga att jag bryr mig så mycket om jag får det heller faktiskt.
11. Hur många ultraljud har du gjort?
Tre stycken. Ett i vecka 8, ett i vecka 13 (KUB) och så rutinultraljudet innan jul.
12. Vet du vad det blir för kön?
Det såg ut som en pojke på RUL.
13. Hur vill du att förlossningen ska se ut?
Funderar jättemycket då jag ju tidigare förlösts med kejsarsnitt. Kunnig och empatisk personal närvarande och familjen nära (åtminstone efteråt) är helt klart önskemål hur det än blir.
14. Vilka är dina favoritkläder?
Mjuka och sköna med gott om rum för magen. Mest myskläder (som vanligt med andra ord) 😉 men även en och annan klänning (=bra gravidplagg).
15. Vad äter du mest/minst sugen på att äta?
Mest sugen på thaimat och svensk husmanskost + vaniljglass med mörk choklad, grädde och banan. Sugen på det mesta utom kardemumma faktiskt 😏

Trött på bantningsreklam

Kategori: Allmänt, Kropp, ideal och ätande, Personligt

Jag har nog aldrig fått så mycket bantningsreklam på Instagram, Youtube osv som just nu och jag undrar i mitt stilla (nåja) sinne vad det beror på. Kan ju liksom intyga att jag inte sitter och googlar ”viktnedgång”,  eller liknande utan snarare så är jag vansinnigt ointresserad av olika bantningsmetoder och har absolut 0 intresse av att gå ned i vikt. Ändå är inte ens jag skonad från bantningsreklamen. Blir arg. För att jag blir utsatt för löjlig och triggande bantningsreklam som jag vill slippa se. Blir också arg för att ”produkterna” som det görs reklam för finns över huvud taget, för det rör sig bara om skit som inte har ett dugg med hälsa att göra.
 
Om jag ville gå ned i vikt skulle jag aldrig använda mig av pulverdieter eller liknande, men det är mestadels sådant som det kommer upp reklam för i mitt flöde. Produkter från företag som år efter år livnär sig på smal-till-varje-pris-idealet. Företag som är helt ointresserade av att du mår bra, utan tvärtom går runt på att folk känner sig stressade och pressade nog att prova vad som helst för att gå ner i vikt. Blir så less.
 
NEJ
 
Som grädde på moset så blev jag nyligen personligen inbjuden av ett Insta-konto att delta i någon slags ”utmaning” för mammor (självklart inriktad på viktnedgång, kostscheman, godisförbud osv) och jag kände en stor irritation: Hur tydlig måste jag vara för att folk ska förstå att jag är HELT OINTRESSERAD och typ den sista som skulle haka på en sådan ”utmaning”?? Ja, jag är mamma. Nej, jag vill inte banta. NEJ. Frågor på det?    

Klara oxveckorna

Kategori: Allmänt, Livets goda, Personligt, Återhämtning

Vardag igen. Januari segar sig fram. Sen kommer februari - få dagar men ack så lång månad ändå... Grått. Kallt. Trist. Slask.  Jag har känt mig lite smådeppig efter julledigheten och min mamma påminde mig om det som i folkmun kallas för ”oxveckorna”:
 
”I det gamla bondesamhället var oxveckorna den tunga tidsperiod som kommer efter en lång ledighet när det är långt till nästa ledighet. Uttrycket syftar på att man då får slita som en oxe. För många både då och nu är tiden efter jul just en sådan slitig tid med långt till nästa extra ledighet” Källa: Institutet för språk och folkminnen
Mm, det är allt lite trögt just nu... Är dock väldigt tacksam för att jag har ett jobb som jag gillar så mycket, det är egentligen bara motigt på söndagskvällen och när jag skall upp på morgnarna, sedan är det nästan alltid kul och bra när jag väl är där. Men trots ett i grunden roligt jobb och en bra arbetsplats så är dagarna helt enkelt lite tyngre just nu. Som för många just nu: Oxveckor. Som väl är så har jag hittat några faktorer som faktiskt piggar upp: Kaffe är inte dumt till exempel (kan äntligen dricka det igen efter att ha blivit av med graviditetsillamåendet, hurra!) - underskatta inte kaffe säger jag bara! Sedan har jag återupptäckt Queen och totalt grottat ner mig i både musik och trivia - underbart! Lyssnar varje morgon på väg till jobbet och slås som så många gånger förr av hur bra jag mår av bra musik! ❤️
 
Vidare så ser jag till att mysa/lyxa till det någon gång mitt i veckan, det känns verkligen extra behövligt just nu för att orka till helgen. Det behöver inte vara något märkvärdigt (vi brukar äta något extra gott och typ se en bra film), men någon liten guldkant sådär mitt i veckan vill jag ha och då helst tillsammans med familjen. En annan grej som känns rolig och peppig just nu är att vi håller på att inreda vår nya lägenhet - ett projekt att fokusera på, det känns också bra.
 
Kaffe i en peppig kopp kanske kan göra oxveckorna lite drägligare?
 
Hur klarar du oxveckorna? Ge mig dina bästa tips!