ÅTERHÄMTNINGSBLOGGEN

Boktips: ”Livsviktigt: En handbok i kroppspositivt föräldraskap”

Kategori: Allmänt, Böcker, Kropp, ideal och ätande, Mammalivet

Det kom en läsarfråga efter det förra inlägget här på bloggen:

”Jag är mest orolig för att mina barn ska få en ätstörning för det känns läskigare än överviktig. Om övervikten skulle bli ett problem tror jag det är lättare att få bukt med än en ätstörning. Eftersom ätstörningen sitter i huvudet och övervikten i kroppen. Har du några tips för att undvika eller göra det svårare att få en ätstörning?”

Hej kära läsare! Det är så mycket jag vill säga till dig. Först och främst att jag verkligen förstår din oro för ätstörningar, jag har själv samma tankar. Angående att förebygga ätstörningar/skapa en bra relation till mat och rörelse hos barn har temat varit uppe här förut. Du kan till exempel läsa: 
Främja matglädje inte ätstörningar och: Vi är menade att se olika ut - prata med barnen om kropp och ideal

Jag vill också varna för att se övervikt som något som ”måste åtgärdas”. Det är så mycket som är komplext kring övervikt och jag skulle föreslå att alltid fokusera mest på hur barnet mår och på hens levnadsvanor istället för på vikten.

Ett starkt boktips i det här ämnet är boken Livsviktigt: En handbok i kroppspositivt föräldraskap av Kajjan Andersson. Den boken har trots sina få år på nacken redan hjälpt så många och borde vara obligatorisk på varenda BVC och hos varje skolsköterska. Läs den ❤️

Ur Livsviktigt: En handbok i kroppspositivt föräldraskap:

"För såhär enkelt är det: ingen människa på denna jord har någonsin hatat sig själv hälsosam. Du kommer aldrig att må bättre genom att vara elak mot dig själv och ingen annan kommer någonsin att bli friskare för att du beter dig rövigt mot hen. Och hälsa är inte vad vi ofta får för oss att det är. Hälsa handlar inte om att vara smal och snygg - yta handlar om helt andra saker. Ibland sammanfaller ett önskat utseende med god hälsa och ibland gör det inte det.

Vill vi att våra barn ska må bra och vara hälsosamma - och det är klart att vi vill - så ska vi skapa förutsättningarna för att de ska vilja ta hand om sig själva. Vi ska bekräfta dem och deras kroppar, vi ska föregå med gott exempel och vi ska varje dag bevisa för dem att de är så viktiga att de förtjänar att må bra. Och när vi nu klargjort vad vi vill kan vi också titta på vad vi vet. Nämligen att människor är mindre benägna att ta god hand om sig själv och sina kroppar om de har en negativ inställning till dem. Det betyder att en person som ser sin kropp som ett funktionellt redskap att kunna göra saker med och som inte lägger in värderingar i hur den här kroppen råkar se ut, också är den person som mest sannolikt kommer att ta hand om kroppen på ett hälsosamt sätt.”