ÅTERHÄMTNINGSBLOGGEN

Listig tacksamhet

Kategori: Allmänt, Personligt

I delar av världen har det nyligen firats Thanksgiving och vad passar då bättre än en tacksamhetslista från A till Ö? Jag är tacksam för mycket, stort som smått, och att skriva den här listan gjorde mig faktiskt lite gladare. Vad är du tacksam för? A- Arbete: Mycket tacksam att jag har ett som jag tycker så pass mycket om. Underbara kollegor och världens bästa chef B- Bröd: Älskar bröd :-) C- "Citroner": Jo jag är faktiskt tacksam, för det är väl så utveckling sker trots allt? D- Dagarna: Dagarna som gör livet. Jag börjar bli bättre på att leva i nuet E- Empati: Fint att visa och fint att få F- Familjen ❤ G- Goda saker: Att äta goda saker är en njutning och jag är tacksam varje gång H- Hemmet: Älskar att få vara hemma och är tacksam över att ha ett riktigt hem I- Inlärning: Fascinerad och tacksam över att jag kan lära mig och lär mig nya saker varje dag J- Jacka: Min sköna vinterjacka. Som att gå runt iklädd sitt täcke typ K- Kaffe L- Livskick! Bästa Livskick och Johanna, Liselotte och Jenny mfl och såklart alla läsare! ❤ M- Mamma ❤ N- Netflix :-) O- Ord: Har på senaste tiden känt mig tacksam för att jag har lätt att sätta ord på det som är svårt, det är ändå en styrka P- Patienter: Utan mina patienter inget jobb! Och de ger mig så mycket tillbaka, väldigt tacksam över att få träffa så många fina människor varje dag Q- "Qvinna": Tacksam att jag "växt i" kvinnorollen på så vis att jag nu i grund och botten känner mig som en stark kvinna. Det känns fint och viktigt R- RichardS- Stockholm: Älskar den här staden T- TV: Underbar uppfinning som bara blir bättre och bättre :-D U- Utbildning: Mycket tacksam för min(a) utbildning(ar)och var de har tagit mig V- Vänner: Ensam är inte alltid stark, jag behöver er! Tack för att ni finns ❤ X- Xtrapriser ;-) Haha, kom inte på något annat, men kul att fynda! Y- Ylle: Haha. Skönt med mysiga stickade tröjor nu när det bara blir kallare och kallare ute Z- Zzzzzömn: En skön zzzzäng att zzzova i och att jag för det mesta zzzzover bra Å- Ålder: på många sätt är det så skönt att bli äldre, skulle aldrig vilja vara 20 igen Ä- Älska: Att få älska någon och att vara älskad är en ynnest Ö- Ödet: Det verkar som att det finns en plan för mig och ibland är det skönt att släppa lite på kontrollen och bara åka med. "Det blir inte alltid som man har tänkt sig, men det kan bli bra ändå"    

När livet ger dig citroner...

Kategori: Allmänt, Personligt

Mm, citroner var det gott om här just nu... Dessa "citroner" består bland annat av att jag verkar ha dragit upp en gammal skada som nu hindrar mig väldigt mycket. Smärtan kom tillbaka så smygande, utan att jag hade gjort något särskilt alls, vilket både irriterar och förbryllar mig. I mina ögon så finns det "inget skäl", men det är möjligt att den senaste tidens stress påverkat (dålig återhämtning ger en skörare kropp). Är nu både ledsen och bitter över att jag har ont, svårt att röra mig, inte kan jobba och så vidare. Den är så känslig, min kropp, tycker jag. Jag blir arg på den! Men jag har ju inte alltid varit så snäll mot den och jag borde verkligen inte vara arg, vad hjälper det liksom. "When Life Gives You Lemons...." Citroner, citroner...flera ton citroner känns det som. Och inget recept på lemonad? Eller ska jag försöka med: rehab, återhämtning och självmedkänsla så gott det går? _20151123_091456 _20151123_091456_20151123094110179 _20151123_091456_20151123102950944 _20151123_091456_20151123103358393 _20151123_091456_20151123105144858  

Är tjock verkligen det värsta en människa kan vara?

Kategori: Allmänt, Kropp, ideal och ätande

"Is ‘fat’ really the worst thing a human being can be? Is ‘fat’ worse than ‘vindictive’, ‘jealous’, ‘shallow’, ‘vain’, ‘boring’ or ‘cruel’? Not to me; but then, you might retort, what do I know about the pressure to be skinny?" J.K Rowling
Ångest. Rastlöshet. Det kryper obekvämt i kroppen. Byxorna spänner, tankarna spänner... Jag har "känt mig tjock" många gånger och som allra "tjockast" kände jag mig nog när jag vägde som minst. Men att känna sig tjock, går det verkligen? Kan tjock vara en känsla? Nej, tjock är de facto ingen känsla. Det är väl ett kroppstillstånd, skulle en kunna säga? Däremot så är det många (oavsett kroppsvikt) som dagligen upplever det jag nämnde här ovan, det är exempelvis i det närmaste en regel att ha det så vid en ätstörning (även om undantag också finns).
 
I den ökända intervjun i Malou Efter 10 så uttalade sig Katrin Zytomierska om hur olyckliga, lata och osunda alla tjocka människor är. Hennes ord var så extremt klumpiga och elaka, men det hon sa rent ut är egentligen inget annat än vad som sitter i väggarna lite varstans. Fat shaming förekommer ÖVERALLT. Rädslan för att vara eller bli tjock är en genomträngande kraft i samhället. Jag menar, ingen vill väl vara olycklig, bli sedd som lat eller ha dålig hälsa? Men naturligtvis sitter varken lycka, skönhet, eller hälsa i ditt BMI, nej inget av det handlar om din kroppsvikt. Så de där "tjock-känslorna", eller vad vi nu ska kalla dem för, skulle nog inte finnas om det inte såg ut som det gör i samhället. Min (inte all för avancerade) teori är att det är själva tjock-föraktet som skapar "tjock-känslorna" och att ordet "tjock" i meningen "att känna sig tjock" egentligen står för något annat. Otillräcklighet? Skam? Ångest? Osäkerhet? Rädsla? (Förmodligen ett hopkok av alltihop). Så de dagarna du "känner dig tjock" (oavsett vad den känslan står för), ställ dig själv två frågor:
  1. Känner du något annat också/egentligen?
  2. Är tjock verkligen det värsta en människa kan vara?
_20151017_205739

#bodypositivity

PS. Nej, jag promotar inte sjuklig fetma. Nej, jag uppmuntrar inte till ett ohälsosamt leverne. Nej, jag tycker inte att viktnedgång alltid är fel. DS. PS. PS. Tråkigt att alltid behöva poängtera detta. Det säger ju verkligen en hel del om hur utpräglad fat shaming och smalhetsen är idag. DS. DS.