ÅTERHÄMTNINGSBLOGGEN

Varsam, utforskande andningsövning

Kategori: Allmänt, Kropp, ideal och ätande, Träning och fysioterapi, Återhämtning

Jag skrev en text till våra sociala medier på min arbetsplats och det slog mig att jag inte postat något här på Återhämtningsbloggen på länge. Därför delar jag även här tipset om en andningsövning som jag gillar och använder mig mycket av. Övningen är ett sätt att börja uppmärksamma sin andning utan att försöka för mycket med att exempelvis få till en djupandning (vilket kan kännas stressande för många) ❤️
 
Varsam, utforskande andningsövning
  • Sätt dig eller lägg dig bekvämt, lägg gärna en hand på magen och en hand på bröstet.  
  • Börja lägga märke till dig andning, vad händer under dina händer? Var i kroppen känner du andningen? Är den snabb eller långsam, ytlig eller djup?
  • Försök att inte döma det du känner som bra eller dåligt, utan närma dig andningen med acceptans, ödmjukhet och öppenhet.  
  • Följ din andningsrytm med din uppmärksamhet en stund, bara följ med och bli medveten om din inandning och din utandning.  
  • Om du vill kan du sedan experimentera lite med andningen. Du kan prova att andas lite snabbare än vanligt en stund, för att sedan andas lite långsammare än du brukar och se hur det känns.  
  • Du kan också prova att låta utandningen få ta lite längre tid än inandningen.  
  • Det är okej att det känns ovant i början att öva på detta sätt, men försök se på andningen med nyfikenhet och acceptans.  
  • Avsluta övningen genom att låta andningen få sköta sig själv och fortsätt följ med i din naturliga andningsrytm en stund. 

En lugnare och djupare andning där utandningen får ta lite längre tid än inandningen aktiverar det parasympatiska nervsystemet/lugn och ro-systemet/”rest and digest”. Att stanna upp och vara närvarande i din andning bidrar också till att du faktiskt bromsar och är i nuet. Du kan börja uppmärksamma din andning i vardagen; hur den känns i din kropp och vad som händer med andningen när du är stressad. Öva andningsövningar vid ett tillfälle när du känner dig lugnare för att sedan kunna tillämpa dem vid stressiga situationer. Börja mjukt, öva på att bara vara i din andning och acceptera att den inte är “perfekt”. Öppna upp för kroppen att få känna en lugnare lugnare och djupare andning utan att forcera, ge dig själv tid ❤️