ÅTERHÄMTNINGSBLOGGEN

"Hur känns det?" Gilla tugget!

Kategori: Allmänt, Kropp, ideal och ätande

Många har idag problem med mat och ätande på ett eller annat sätt och tyvärr verkar det som att allt färre har en helt okomplicerad relation till ämnet. Den moderna, västerländska människan är väldigt fokuserad på vilken mat som är "rätt", mängd, kilokalorier, näringsinnehåll, kolhydrater, tillsatser, antioxidanter och så vidare. Väldigt lite uppmärksamhet läggs däremot på hur vi äter och hur det känns i kroppen när vi äter. I vår iver att göra och vara "rätt" så glömmer, eller låter vi bli, att lyssna på kroppen. Detta är synd då kroppen ju faktiskt oftast är rätt bra på att tala om vad som är "rätt" - om vi bara lyssnar.

Två frågor som din kropp förtjänar att få svaren till dagligen:

  • Hur känns det i kroppen när jag ger den tillräckligt med energi?
  • Hur känns det i kroppen när jag är behagligt mätt?
giraffe-114329_6401a
 
Ämnesomsättning, hunger- och mättnadskänslor är ofta satta ur spel hos den som har en ätstörning, men kroppens tillstånd är som väl är inte statiskt utan dessa funktioner kan återtas om vi bara ger kroppen chansen. Att börja tugga maten är ett första steg. Ja, men alla tuggar väl, kanske du tänker? Visst, de flesta av oss slukar väl inte maten hel, men många tuggar inte sin mat tillräckligt. Det kan hos vissa bero på stressiga lunchraster, stressiga miljöer eller bara av vana. Andra får ångest av att känna vad maten smakar och undviker därför att tugga och en del är så hungriga när de väl äter att tuggandet då inte hinns med.
 
Det är såklart viktigt att tuggandet inte blir tvångsmässigt, det är alltså inte meningen att du skall tugga samma tugga 100 gånger eller så. Maten skall helt enkelt tuggas tills den är finfördelad. Hur mycket tuggande som krävs bestäms av det du äter. Jämför exempelvis ett äpple med ett ägg eller potatispuré med en köttbit. Oavsett om du har normalvikt, undervikt eller övervikt så är tuggande och medvetet ätande något bra - det här handlar inte i första hand inte om kroppsvikt utan om känslan i kroppen.
 
Tuggar du ordentligt när du äter en hamburgare med bröd på en snabbmatsrestaurang så får du med största sannolikhet en bättre känsla i magen efteråt än om du inte hade tuggat den. Likaväl som en portion soppa mättar bättre med en smörgås till eftersom den går att tugga. Tuggande och medvetet ätande gör det alltså lättare för kroppen att känna om du är mätt eller fortfarande hungrig - vilket kan kännas rätt tryggt.
 
Bilder från www.pixabay.com  

KOMMENTARER:

  • Sofia säger:
    2015-05-09 | 12:42:11

    Så bra skrivet!! Att tugga ordentligt har faktiskt större betydelse än vad man tror - för mig i alla fall (annars känner man ju inte vad det smakar!!). Dock är det ju de där med balansen ochatt det inte blir tvångsmässigt...den där himla balansen.
    Kan verkligen känna igen mig att hungers- och mättnadskänslorna har blivit helt ur spel. Förstår verkligen inte logiken i det och det känns inte alls som att det någonsin kommer kännas logiskt.

  • Johanna Ahlsten säger:
    2015-05-09 | 16:45:17

    Tack! Ja, tuggandet är underskattat faktiskt. Mm, tvångsmässigheten är lurig, men kanske kan det vara en hjälp att tänka att även tuggandet är bäst när det görs -lagom- att alltså tugga tillräckligt för att känna smaken och tillräckligt för att maten skall bli finfördelad, men inte tugga så att käkarna värker och måltiden dras ut till en och en halv timme... Men som sagt, kan vara lurigt och lagom och balans är inga självklarheter! Krävs övning att hitta till det tror jag! Sen tycker jag att det är viktigt att påpeka att det inte är hela världen om det ibland råkar bli mindre tuggande under en måltid. Det där "perfekt-tänket" skrotar vi även här tycker jag ;-) ! Ta hand om dig <3

  • Mata inte ångesten med svälten | Johanna Ahlsten säger:
    2016-02-04 | 17:33:07

    […] (den något mer kända) Mattillåtet som jag rekommenderat många gånger (bland annat här och här). En läsare påminde mig om att tipsa om den igen och det gör jag med glädje: Mattillåtet är […]

Kommentera inlägget här: