ÅTERHÄMTNINGSBLOGGEN

Främja fysisk aktivitet utan skuld och skam

Kategori: Allmänt, Hälsa och ohälsa, Kropp, ideal och ätande, Träning och fysioterapi

Att främja fysisk aktivitet är en av fysioterapeutens främsta uppgifter, såväl i sjukdomsprevention som i behandlande syfte, och rådgivning om anpassad fysisk aktivitet vid olika (sjukdoms)tillstånd och till olika grupper (äldre, barn, gravida osv) är en stor del av arbetet. I befolkningen är det många som inte uppfyller de generella rekommendationerna för fysisk aktivitet - ett problem som bidrar till ett flertal livsstilssjukdomar - och att få folk att bli fysiskt aktiva är en stor utmaning.
 
Bild: pixabay.com
 
Det är inte ovanligt att möta patienter som helt saknar träningsvana och som kanske inte ens gillar att ta promenader. Att det ibland uppstår "kulturkrockar" är inte så konstigt; de flesta fysioterapeuter har ju sökt sig till yrket för att träning/idrott/fysisk aktivitet är stora intressen och har inte sällan bakgrund som aktiva inom någon idrott. Trots detta hoppas och tror jag att fysioterapeuter generellt är ganska bra på att motivera till fysisk aktivitet och träning på ett icke fördömande sätt. Och det är tur, för det behövs en motvikt till all oseriös, smalhetsande och skuldbeläggande fitnesspropaganda som omger oss idag. Skuld och skam är aldrig bra sätt att få folk att börja göra något, och nej det handlar inte om att "dalta med" folk för det, utan om att visa empati och en ödmjuk approach. Som professionella behandlare bör vi undvika att fokusera på utseende och yta och istället lägga tonvikten på funktion och hälsa. Vi måste inse att det kan finnas svårigheter som inte bara är "dåliga ursäkter". För många är det inte alls bara att "köra igång" - särskilt inte om man är ovan att använda kroppen och aldrig känt de positiva effekterna av att vara fysiskt aktiv.
 
Plansch från Fysioterapeuterna
 
"Forskning visar att fysioterapi och träning har en mängd positiva hälsoeffekter. Förklaringen är att kroppens organ och vävnader förändras och anpassas till regelbunden träning på ett mycket ändamålsenligt sätt" - Fysioterapeuterna
Att prata om hälsoeffekter och lyfta fram vinningarna med att bli fysiskt aktiv utan pekpinnar, det är vad jag kallar hälsa på riktigt! Jag är dock inte naiv, jag förstår att en plansch inte nödvändigtvis får miljontals människor att börja motionera, men den gör garanterat mer nytta än skada - som skuldbeläggande/skammande reklam och dylikt kan åstadkomma. Planschen får representera det förhållningssätt som jag tror och hoppas att de flesta fysioterapeuter har.

KOMMENTARER:

  • Johanna Arogén säger:
    2017-03-01 | 10:31:27

    Applåder!!!

  • Johanna Ahlsten säger:
    2017-03-01 | 12:13:28

    Tack snälla Johanna <3

Kommentera inlägget här: