ÅTERHÄMTNINGSBLOGGEN

Fysisk aktivitet och träning vid ätstörning, del 1: Måste jag sluta träna?

Kategori: Allmänt, Kropp, ideal och ätande, Träning och fysioterapi

 
Välkommen till en serie om ett ämne jag får många frågor kring, nämligen: Fysisk aktivitet och träning vid ätstörning. Hur ska en förhålla sig till träning och fysisk aktivitet på vägen mot det friska livet? Är det förbjudet eller jättedumt att träna när en har en ätstörning? Måste en träna sen när en är frisk? Hur hittar en ett sunt förhållande till träning? Jag hoppas på att kunna ge några vettiga synpunkter på dessa och ytterligare några fler frågor i de kommande inläggen ❤️

Dagens inlägg handlar om det som rubriken antyder; måste en sluta träna för att bli frisk?

Det korta svaret är nej, inte alltid. Ofta är det dock nödvändigt att ha träningsuppehåll under en period. Och vid vissa tillstånd är träningen helt enkelt bara av ondo. Ingen med ett BMI under 16 bör exempelvis träna (då är träningen direkt skadlig) och såklart är även andra fysiska (och psykiska) parametrar än kroppsvikten väsentliga; blodtryck, puls, hjärta osv. Att träningen utförs för att göra av med energi och/eller som ett tvång är heller aldrig bra, det bäddar bara för en fortsatt knepig relation till träning.

Några röda flaggor (nej till träning)

  • BMI under 16
  • Hjärtsvikt, hypokalemi o dyl 
  • Uttalade svältsymtom; ödem, yrsel, domningar o dyl

Några gula flaggor (stort nja till träning)

  • Träningsberoende 
  • Tvångsmässighet 
  • Kompensatoriskt tänk

När är det okej då?
Jag skulle säga att om vikten ligger stabilt, kroppen och knoppen mår okej och ätandet rullar på ganska bra så finns det egentligen inga hinder till att en tränar. Men detta med en brasklapp om att vara observant på att en inte har eller får problem med några gula och/eller röda flaggor. Fysisk aktivitet är generellt hälsosamt och på sikt är det klokt att satsa på att vara fysiskt aktiv enligt rådande rekommendationer (mer om detta längre fram i serien). 

Att tänka på:

  • Det kan vara bra att ”öva” på att vara utan träning i perioder 
  • Att skaffa sig andra sätt att ångestlindra (än träning/motion) är klokt
  • Försök vara ärlig mot dig själv; uppmärksamma om du tränar av fel anledningar och bryt i sådana fall direkt
❤️

I nästa inlägg: 
Träning som motivation till tillfrisknande? 

Bild: pixabay.com

KOMMENTARER:

  • Anonym säger:
    2019-02-26 | 13:27:27

    Det här träningsuppehållet tenderar att bli väldigt många uppehåll om ens ätstörning inte försvinner trots behandlingsinsatser (uppenbarligen inte tillräckliga) och kamp med att träna för mycket och dörsöka låta bli och börja för att må bättre och ingen som hjälper till att följa upp osv. Tack för att du skriver om det

    Svar: ❤️
    Johanna Ahlsten

  • Anonym säger:
    2019-02-26 | 13:27:29

    Det här träningsuppehållet tenderar att bli väldigt många uppehåll om ens ätstörning inte försvinner trots behandlingsinsatser (uppenbarligen inte tillräckliga) och kamp med att träna för mycket och dörsöka låta bli och börja för att må bättre och ingen som hjälper till att följa upp osv. Tack för att du skriver om det

  • Camilla säger:
    2019-02-26 | 13:35:19

    Tack ett mycket bra inlägg 😊 jag avstår helt ifrån träningen då det lätt blir till ett tvång som sen är så svårt att ta sig ur.
    Tidigare gick jag raska PW i kompensationssyfte. Idag har jag kommit så långt att jag tar en daglig promenad i väldigt långsamt tempo för att det är skönt och för att få luft, men försår ju att jag inte blir av med tvånget om jag promenerar. Känns som en väldigt svår balansgång. Hur ser du på det? Måste man sluta promenera helt?

    Kram camilla

    Svar: Hej Camilla! Ja, det är svårt, jag känner igen det du skriver. Ibland är det till och med svårt att reda ut vad som är vad; du verkar ju få en njutning av promenaderna, samtidigt känner du att de upprätthåller ett slags tvång. Jag tror inte alls att du behöver sluta helt, men att öva på att låta bli ibland är nog bra. Det är ju skönt att slippa ångest för att en till exempel blir sjuk och inte kan (eller ska) anstränga sig. Eller dagar då en verkligen inte hinner osv. Sammanfattningsvis: Dina promenader är bra (också), men prova gärna att hoppa över ibland för att utmana. Kram!
    Johanna Ahlsten

Kommentera inlägget här: