ÅTERHÄMTNINGSBLOGGEN

”En ortorektisk tankevurpa”

Kategori: Allmänt

I den senaste bloggposten på ortorexi.nu reagerar Yvonne Lin på beslutet om att förbjuda reklam för mat och drycker med högt socker-, salt och fettinnehåll i Londons kollektivtrafik. Anledningen till beslutet sägs vara den ökade förekomsten av barnfetma. Lin skriver:

Beslutet som tagits är resultatet av en ortorektisk tankevurpa. Tanken att vilja minska antalet fall av barnfetma är god, men det är inte fullt så enkelt som att ta bort bilder av pizza och hamburgare. För hur avgör vi vad som är onyttigt eller inte?”

Och:

”Vad kategoriseringen av mat som nyttig eller onyttig också lär oss är att viss mat är syndig och fel. Vi ska göra oss förtjänta av den och borde känna skam när vi äter den. Är det verkligen det budskapet vi vill ge våra barn?”

 

Jag har en liknande syn på saken. Precis som Yvonne Lin ser jag det stora problemet med barnfetma, men har svårt att se att boven till barnfetman är reklambilder på mat. Att minska reklam som riktar sig till barn ser jag inget problem med, oavsett vad den gäller, men att peka ut olika saker som nyttiga/onyttiga bidrar lätt med skuld- och skam-tänk och det är inget som har i matsammanhang att göra! Barn ska inte behöva tänka i dessa termer eller ens på ”nyttigt/onyttigt” (!) De ska serveras bra och allsidig mat och äta den utan värderingar - för att växa upp till individer utan ett stört förhållande till mat och ätande. Tillgängligheten av till exempel sockersötade drycker (som man vet korrelerar med viktökning) skall begränsas och den mat som ges till barnen skall vara schysst - utan några konstiga värderingar! Så ser jag det.


Fotnot:
Yvonne Lin driver Ylab, en privat vårdklinik i Stockholm där personer med ortorexi får behandling. Ortorexi är ingen egen ätstörningsdiagnos, men det fenomen som avses; fixering vid ”nyttig” (restriktiv och kalorisnål) kosthållning i kombination med överdriven och tvångsmässig träning ses hos många ätstörningsdrabbade. Ylab fokuserar specifikt på denna problematik.

Kommentera inlägget här: