ÅTERHÄMTNINGSBLOGGEN

Fysisk aktivitet och träning vid ätstörning, del 2: Träning som motivation?

Kategori: Allmänt, Kropp, ideal och ätande, Träning och fysioterapi

Att få göra något som känns friskt

Att få träna mer och/eller tyngre

Att känna och se att träningen ger resultat 

Att hitta en gemenskap 

Att uppleva frihetskänsla 

Rätt använd kan träning vara en bra motivation att bli frisk och dessa är några exempel som signalerar friskhet, tycker jag. 

Många uttrycker också att träningen gör det lättare att stå ut med att gå emot ätstörningen (till exempel att behöva gå upp i vikt/att äta mer/äta på ett annat sätt/sluta kräkas osv). Det är väl inget fel i det i sig, men det kan bli vanskligt om en inte ser upp. Viktigast är att inte hamna i träsket där en måste träna för att få äta. Det slutar bara med att en trampar sig djupare ner igen. Viktigt också att vara fortsatt uppmärksam på gula och röda flaggor.

Träning kan vara en riktigt bra motivation till att bli frisk från en ätstörning, både tanken på att få börja träna när en kommit längre och träningen som sådan när en väl kommit i gång. Ett hett tips är dock att inte göra träningen till allt, eller ha den som enda motivation. Hitta annat som också inspirerar, ger glädje osv. Det gör eventuella träningsuppehåll (de kommer automatiskt i ett normalt tränande; förkylningar, skador, resor osv) mindre sköra.

Och, viktigt, det är verkligen inget måste att använda träning som motivation till att bli frisk från en ätstörning. Många behöver snarare distansera sig (för att hitta tillbaka i ett senare skede, mer om detta i nästa inlägg) från träningen under en längre period och känna att de klarar sig utan den och att inget farligt händer när den uteblir. Det är bra för alla (friska) att vara hyfsat fysiskt skriva, men alla behöver inte ha träning som intresse (det går att röra sig tillräckligt ändå). 

I nästa inlägg: Att hitta ett sunt förhållningssätt till träning.

Bild: pixabay.com 
Kommentera inlägget här: