ÅTERHÄMTNINGSBLOGGEN

Men träningen är ju ångestlindrande?

Kategori: Allmänt, Hälsa och ohälsa, Kropp, ideal och ätande, Träning och fysioterapi

Jag får återkommande en del frågor och funderingar gällande det här med träning och ätstörning; om det verkligen är så dåligt att träna om en känner att träningen verkligen lindrar ångesten.

Jag ser det som såhär: Träning och fysisk aktivitet är fantastiskt på många sätt - inte minst som del i behandling vid olika typer av psykisk ohälsa såsom lättare depression och ångesttillstånd. Men, vid en ätstörning är det mer komplicerat: Ja visst, du känner säkert en enorm ångestlindring efter ett träningspass, men själva träningen är ju tyvärr ett sätt att vidmakthålla ätstörningen. Sedan är en annan viktig parameter att kroppen vid en ätstörning egentligen väldigt ofta inte alls är i form för något mer än den absolut mest basala fysiska aktiviteten (om ens det) och att då ständigt ångestlindra genom träning kan få ödesdigra konsekvenser.

Detta gäller även de ätstörningar där ren svält inte ingår skulle jag säga. Det behöver visserligen inte vara dåligt att till exempel ta en promenad för att ”rensa skallen”, men om promenerandet är det enda sättet att lindra ångest så blir det problem. Då står och faller ditt mående på huruvida du kan promenera eller ej och det blir inte sunt. Du har alltid allt att vinna på att bryta ett träningstvång!

Läs även:

 

KOMMENTARER:

  • Anonym säger:
    2019-09-17 | 20:49:55

    Det här är inget nytt. Behöver bara få ut det och här passar ju rätt bra. Träffade ny läkare på allmänpsyk nu efter att äs-enheten remitterat vidare pga komplex samsjuklighet. Hon vet allt om flera år med äs och ändå. "Tränar du nåt?" "Ja, jag måste springa." "Det är bra." Och så gick hon vidare. Träningen har alltid varit en av många sätt som min ätstörning lindrar min komplexa ptsd på 😑 Tack för att du skriver om det.

    Svar: Problematiskt. Träningen måste få sluta vara sjuk innan den kan användas som något friskt. Du skulle behöva andra strategier för att lindra ångesten iom din komplexa ptsd eller hur? Och hjälp att bryta tvånget? Känns för övrigt som att allmänpsyk inte riktigt har koll på ÄS? Rätt många som berättat om tråkiga erfarenheter som liknar dina.
    Johanna Ahlsten

Kommentera inlägget här: